Русија

Ново предвиђање ММФ-а: БДП Русије до краја 2024. на нивоу од 2,6 одсто

Последње процене ММФ-а поклапају се са септембарским очекивањима руског Министарства за економски развој, које процењује да би БДП на крају 2024. требало да износи 2,3 одсто
Ново предвиђање ММФ-а: БДП Русије до краја 2024. на нивоу од 2,6 одсто© Elements.envato.com

Међународни монетарни фонд (ММФ) поново је повећао прогнозу раста руског БДП-а током ове године. Према најновијим проценама, БДП Русије би тако могао до краја године да износи 2,6 одсто, уместо 1,1 одсто, као што је то било прогнозирано у октобарским анализама.

Последње процене поклапају се са септембарским очекивањима руског Министарства за економски развој, које процењује да би БДП на крају 2024. требало да износи 2,3 одсто.

Нова прогноза ММФ-а иначе предвиђа бољу 2024. годину за руску економију чак и од Централне банке Руске Федерације.

Руски Ростат, тј. Федерална служба за државну статистику, данас је објавила последње процене стања руске економије за протеклу 2023. годину: БДП Русије достигао је чак 3,6 одсто за поменути период.

Резултат је чак за мало превазишао и очекивања власти.

Главна снага која је омогућила тако добар раст БДП су унутрашњи ресурси земље - потрошачка и инвестициона потражња, рекао је руски министар за економски развој Максим Решетњиков. Битно су, како каже, утицали и добри приходи предузетника и реализација програма који су имали за циљ да се компензује увоз из других земаља, који је, подсетимо, у неким случајевима због санкција био обустављен. 

Упркос свим тешкоћама, руска економија, на изненађење многих, успела је да се изванредно добро снађе у новонасталим условима, тако да је данас Русија прва економија Европе. 

Москва, како се чини, не намерава на томе да стане. 

image