Ново предвиђање ММФ-а: БДП Русије до краја 2024. на нивоу од 2,6 одсто

Последње процене ММФ-а поклапају се са септембарским очекивањима руског Министарства за економски развој, које процењује да би БДП на крају 2024. требало да износи 2,3 одсто

Међународни монетарни фонд (ММФ) поново је повећао прогнозу раста руског БДП-а током ове године. Према најновијим проценама, БДП Русије би тако могао до краја године да износи 2,6 одсто, уместо 1,1 одсто, као што је то било прогнозирано у октобарским анализама.

Последње процене поклапају се са септембарским очекивањима руског Министарства за економски развој, које процењује да би БДП на крају 2024. требало да износи 2,3 одсто.

Нова прогноза ММФ-а иначе предвиђа бољу 2024. годину за руску економију чак и од Централне банке Руске Федерације.

Руски Ростат, тј. Федерална служба за државну статистику, данас је објавила последње процене стања руске економије за протеклу 2023. годину: БДП Русије достигао је чак 3,6 одсто за поменути период.

Резултат је чак за мало превазишао и очекивања власти.

Главна снага која је омогућила тако добар раст БДП су унутрашњи ресурси земље - потрошачка и инвестициона потражња, рекао је руски министар за економски развој Максим Решетњиков. Битно су, како каже, утицали и добри приходи предузетника и реализација програма који су имали за циљ да се компензује увоз из других земаља, који је, подсетимо, у неким случајевима због санкција био обустављен. 

Упркос свим тешкоћама, руска економија, на изненађење многих, успела је да се изванредно добро снађе у новонасталим условима, тако да је данас Русија прва економија Европе. 

Москва, како се чини, не намерава на томе да стане.