Италијански војни лист: Саудијска Арабија купује руски "панцир"

Уколико су наводи италијанског листа тачни, Саудијска Арабија постаће трећи корисник овог система у Персијском заливу

У Ријаду, главном граду Саудијске Арабије у току је један од највећих међународних сајмова наоружања и војне опреме - "Светски одбрамбени форум 2024", на коме је између осталог приказано мноштво средстава ратне технике из Руске Федерације.

Посетиоци из многих земаља, нарочито са Блиског истока, изразили су велико интересовање за руско оружје које је своје квалитете показало током СВО. 

Тако је према писању италијанског војног часописа "Ривиста италијана дифеса", Саудијска Арабија са Русијом договорила набавку система ПВО кратког домета "панцир-с1".

Уколико су наводи италијанског листа тачни, Саудијска Арабија постаће трећи корисник овог система у Персијском заливу, након Уједињених Арапских Емирата и Омана. За сада није познато колико система и у каквој конфигурацији је Ријад наручио.

Нема сумње да су се Саудијци определили за "панцир" управо због његове поузданости и чињеници да се ради о систему који је своје способности доказао у борби.

Такође, познато је да су на основу искустава из СВО примењена одређена побољшања и модификације, нарочито на софтверским компонентама чиме је "панцир" постао још ефикасније средство за суочавање са различитим ваздушним претњама.