Путин: Руски спасиоци и даље помажу људима широм света

Приликом формирања система цивилне одбране неопходно је користити искуство стечену у Специјалној војној операцији, нагласио је руски лидер

Приоритетан задатак спасилаца је осигуравање безбедности у школама, факултетима, болницама и јавним местима где се окупља велики број грађана, поручио је председник Русије Владимир Путина у обраћању на проширеној седници колегијума Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације (МЧС).

"Сви такви објекти морају у потпуности да испуњавају савремене безбедносне захтеве", нагласио је Путин.

Истакао је рад спасиоца у новим регионима Руске Федерације – ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области и поручио да се тамо ојача рад овог тела.

У Маријупољу је прошле године отворен нови центар за спасавање, потпуно опремљен савременом технологијом, неопходно је привући нове људе – ватрогасце, спасиоце, сапере, психологе и друге специјалисте, поручио је Путин.

Путин је поручио да се развије систем за превенцију ванредних ситуација за шта је потребно активније коришћење савремених дигиталних технологија као и увођење новог софтвера који ће руским спасиоцима омогућити да брзо примају и анализирају информације о потенцијалним ванредним ситуацијама.

Приликом формирања система цивилне одбране неопходно је користити искуство стечену у Специјалној војној операцији, нагласио је Путин.

"Посебну пажњу посветите цивилној одбрани у регионима који су у непосредној близини борбене линије и који су подложни терористичким нападима неонациста. То се односи и на хитну помоћ грађанима који су страдали у саботажама и гранатирањима", нагласио је.

"Руске власти ће наставити индексирање плата и побољшање услова живота запослених у Министарству за ванредне ситуације", поручио је.

"Држава ће наставити да јача социјалне и друге мере подршке особљу Министарства за ванредне ситуације. У 2023. години су установљени додатни новчани бонуси и социјалне гаранције за запослене који раде у посебним условима на територијама нових руских региона", прецизирао је председник.

Ко су руски спасиоци?

Руско Министарство за ванредне ситуације је добро организована, мобилна, технички опремљена структура која је одговорна за решавање многих важних задатака везаних за заштиту људи у ванредним ситуацијама, за спречавање и гашење пожара, отклањање последица елементарних непогода и несрећа које је проузроковао човек, као и за развој система цивилне одбране, нагласио је Путин.

Руски спасиоци су прошле године деловали у тешким и, како то често бива, нестандардним условима, нагласио је.

Истакао је њихов допринос смањењу штете од поплава и пожара у Сибиру и на Далеком истоку, Поволжју и јужној Русији.

"Професионално и храбро су деловали и у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области. Ризикујући своје животе, спасиоци су евакуисали људе из опасних подручја, допремали хуманитарну помоћ и деминирали подручје, а учествовали су у обнови школа, болница и других друштвених објеката", подсетио је руски председник.

Међутим, руски спасиоци су дејствовали и ван граница Русија, помагали су жртвама земљотреса у Турској и Сирији и евакуисали су руске држављане из зоне палестинско-израелског сукоба и других кризних подручја, нагласио је Путин.