Русија

Путин: Украјина је за нас питање живота и смрти

Лидер Русије прокоментарисао је "историјски део" интервјуа Такеру Карлсону, рекавши да је важно да слушаоци у иностранству схвате колико је украјинско питање осетљиво и битно за Москву
Путин: Украјина је за нас питање живота и смрти© Tanjug/Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Док за Запад дешавања у Украјини представљају побољшање тактичке ситуације, за Русију је то судбина, питање живота и смрти, изјавио је руски председник Владимир Путин телевизији Русија 24.

Према речима руског председника, западним слушаоцима и гледаоцима није било лако да схвате део интервјуа са америчким новинаром Такером Карлсоном у ком је говорио о историји.

"Верујем да им није било лако, јер историја Америке има нешто више од 300 година, а ја сам почео од 862. године. Мислим да им није било лако да разумеју. Али и за њих и за нас је важно да разумемо наш мисаони ход и наше ставове и то колико су дешавања у Украјини важна за нас", рекао је Путин, коментаришући интервју.

Руски председник је, како каже, изложио норманску теорију постојања руске државности, јер је желео да слушаоци разумеју да су дешавања у Украјини за Москву питање живота и смрти.

Норманска теорија није једина, додао је Путин и подсетио да је Михаил Ломаносов критиковао исту.

"Вероватно је у праву. Јер државност Русије се и раније рађала. Чак и да узмемо део из норманске теорије у ком су становници Новгорода позвали Рјурика, онда је у најмању руку, дакле, постојао Новгород као неки већи центар. Корени руске државности су и дубљи, али ја сам само изнео најпознатију теорију", појаснио је Путин.

Многи људи и у Русији и у свету желе да чују другачије мишљење и да сазнају истину, рекао је Путин, одговарајући на питање новинара зашто се око интервјуа подигла толика прашина.

image