Русија

Шта нам говори обарање британског дрона у близини Маријупоља

Иако на први поглед, британски дрон подсећа на руског "герана" који се користи за ударе по циљевима у дубини непријатељске територије, важно је нагласити да је у питању заправо летелица која се примарно користи као мета
Шта нам говори обарање британског дрона у близини Маријупоља© РТ Балкан

Припадници Федералне службе безбедности (ФСБ), у сарадњи са јединицама Руске националне гарде пресрели су дрон-камиказу британске производње "банши џет-80" изнад Новоазовског рејона, саопштено је из управе ФСБ задужене за ДНР.

Након контролисаног приземљавања летелице, специјалисти задужени за експлозивне направе најпре су неутралисали бојеву главу, која се састојала од седам килограма експлозива и на лицу места је уништили.

Према информацијама ФСБ-а, дрон је требало да погоди један од објеката у Маријупољу, летећи из правца залива Таганрог.

"Дешифровањем летачке мисије, утврђено је да је британски беспосадни ваздухоплов био усмерен ка великом објекту цивилне инфраструктуре у Маријупољу, након претходног кружења изнад Новоазовског рејона, а удар је требало да дође из правца залива Таганрог", наводи се у саопштењу.

Подсећања ради, западни медији су у више наврата писали да Уједињено Краљевство планира да испоручи Украјини беспилотне летелице, укључујући и лутајућу муницију (дронове-камиказе) са дометом већим од 200 километара.

Дрон-камиказа или дрон-мета?

Иако на први поглед, британски дрон подсећа на руског "герана" који се користи за ударе по циљевима у дубини непријатељске територије, важно је нагласити да је у питању заправо летелица која се примарно користи као мета, а не као лутајућа муниција.

Наиме, дрон "банши џет-80" припада истоименој породици ваздухоплова који служе као ваздушне мете и примарно се користе за симулацију различитих претњи попут борбених авиона, беспилотних летелица и крстарећих ракета током тестирања ракета земља-ваздух и ваздух-ваздух, као и противаавионских топова постављених на копну или бродовима.

Дрон је конструисала компанија британске одбрамбене индустрије "Кинети Ку". Летелица је у потпуности израђена од композитних материјала због смањивања радарског одраза и то у конфигурацији "делта крила" .

Погонски склоп састоји се од два млазна мотора са гасним турбинама који омогућавају летење брзинама до 200 м/с, долет већи од 100 км, плафон лета од око 9.000 м и аутономију лета од 45 минута. Уз све то, у посебном режиму "банши" може летети изнад морске површине на минималној висини од пет метара, што знатно отежава његово откривање.

У стандардној конфигурацији летелица је опремљена различитим теретом као што су инфрацрвени мамци, плева, уређаји за идентификацију пријатеља и непријатеља, радари и системи за ометање ракета лаких преносних система попут "мистрала", "стингера", "игле" и "стреле".

Главна предност британског дрона јесте авионика, са системом управљања који укључује аутопилота и ГПС навигацију што омогућава константно праћење летелице. Такође, када се користи као мета "банши" је опремљен падобраном за слетање, па у случају да "преживи" тестирање могуће га је пронаћи и поново употребити.

Из поменутог случаја пресретања изнад Новоазовског рејона, очигледно је да се ови дронови-мете могу модификовати и користити као класични дронови-камиказе што су украјинске снаге и учиниле.

Ипак, појављивање "баншија" у зони СВО указује и да постоји озбиљан недостатак беспилотних летелица у војскама НАТО земаља, будући да је уместо правих "камиказа", односно лутајуће муниције, Велика Британија почела Кијеву да шаље дронове, који су се показали као лаке мете за руске борце.

image