Русија

Захарова: Лицемерје је одувек део спољне политике Енглеске

Портпаролка руског Министарства спољних послова поручила је да су позиви Лондона за напуштање руских енергената лукава игра, у којој они немају намеру да жртвују сопствене интересе
Захарова: Лицемерје је одувек  део спољне политике Енглескеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је, коментаришући позиве Лондона својим савезницима да се уједине и напусте руске енергенте, да је лицемерје одувек било део британске спољне политике, преносе "РИА Новости".

Одговарајући на питање да прокоментарише нејасноћу понашања Лондона, који с једне стране, настављају да купују руску нафту, наводећи друге земље као увознике, а са друге стране испоручују Украјини ракете бримстон-2, Захарова је рекла да је то све "класика жанра".

"То је њихова карта распознавања. Лицемерје је одувек било део спољне политике Енглеске, или Британије у садашњој фази, то им је увек било својствено. Изјаве су једно, а реалност је друго, па је лицемерје, такво какво јесте, одувек било својствено британској политичкој елити", рекла је Захарова.

Руска званичница је подсетила на "британске позиве савезницима да се уједине, пред неком руском претњом, а посебно да напусте руске енергетске ресурсе".

"Ово је лукава игра у којој Лондон не намерава да жртвује сопствене привредне интересе", објаснила је Захарова.

Према њеним речима, ово није први пут да Британија покушава да "наруши развој билатералних односа својих конкурената, а да су земље Европе, које је Британија напустила, конкуренти број један".

"Покушавају да униште стабилне везе, укључујући енергетски колосек, али сами не одустају од користи“, закључила је Захарова.

Велика Британија наставља да прима испоруке руске нафте упркос санкцијама које је, уз ЕУ и САД, наметнула Русији након почетка војне операције у Украјини.

Од марта је у британске луке испоручена руска нафта у укупној вредности од 778 милиона фунти, навео је "Сандеј тајмс".

Британски лист указује да је од тога барем 39 испорука у укупној вредности од 200 милиона фунти класификовано као увоз из других земаља, и открива како Британија наставља да избегава сопствене санкције.

Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон је још 8. марта говорио о плану за укидање увоза руске нафте.

image
VV inauguration
banner