Русија

Медведчук: Нови државни преврат у Украјини могли би да изведу незадовољни војници

Поводом десет година од украјинског Мајдана украјински опозициони политичар Виктор Медведчук дао је интервју "РИА Новостима" и кратак осврт на ситуацију у Украјини
Медведчук: Нови државни преврат у Украјини могли би да изведу незадовољни војнициwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Државни преврат у Украјини је могућ, уколико га изведу војници, оценио  је украјински опозициони политичар и председник савета покрета "Друга Украјина" Виктор Медведчук, поводом десет година од државног преврата познатог као Мајдан. 

Медведчук је у интервјуу за "РИА Новости" истакао да би тај нови преврат могли да изведу војници који су већ ратовали и који се тренутно више не налазе на фронту, а који су незадовољни и у безизлазном положају. Они су, како је објаснио, рањени и "незадовољни свиме" - и "медицинским услугама и лечењем које се не спроводи, јер у земљи нема новца, а уколико га и има оно нестаје због корупције".

Овакав сценарио Медведчук сматра да би био могућ и додаје да би се у том случају радило о "бурном устанку", будући да Запад контролише све мање или више активне акције отпора тренутном систему.

"Могуће је извести било какав државни преврат уколико се организује још један Мајдан. Али, уколико Запад тај Мајдан не подржава, односно, да преведем, не финансира - онда од тога неће бити ништа. И то је сигурно тако", подвукао је. 

Стога, уколико дође до још једних председничких избора, онда ће Запад на њима одређивати ко ће победити, а не народ, закључио је.

"Запад ће одлучити ко може да замени Зеленског, ако жели да га смени. Ако не буду хтели да га смене, онда ће он остати на месту председника".

Ипак, Медведчук оцењује да та прозападна опозиција у Украјини у виду Кличка, Тимошенко и Порошенка неће ништа променити, чак и уколико дође до смене власти и додаје да председник Украјине Владимир Зеленски није припремљен да управља једном земљом, без обзира што је већ пет година при власти. 

image