Русија

Путин дао нови задатак за помоћ Оружаним снагама

Руски председник рекао је да је комуникација између произвођача наоружања и њених корисника изузетно важна
Путин дао нови задатак за помоћ Оружаним снагамаNone © Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин је на састанку Координационог савета за обезбеђење Оружаних снага саопштио да је потребно не само повећати обим испорука Оружаним снагама Руске Федерације, већ и квалитет производа.

Такође, наложио је да се успостави квалитетан механизам сарадње међу произвођачима војне опреме и онима који је примењују у војсци.

"Важно нам је, не само да повећамо обим испорука, већ и да квалитетно унапредимо карактеристике производа. Зато је комуникација између произвођача и оних који користе ову опрему изузетно важна", додао је руски председник.

Путин је напоменуо да очекује да ће током састанка чути како функционише овај механизам.

Путин је такође захтевао да се поставе циљеви са роковима испоруке за Оружане снаге.

Према председниковим речима не планира се увођење ванредних мера, већ је потребно видети да ли Оружане снаге Русије имају све што им је потребно.

"Потребни су нам циљни задаци са роковима испоруке", нагласио је руски председник.

"Договорили смо се и нема потребе да уводимо било какве ванредне мере - ништа не треба да се ради. Али потребно је успоставити јасан, квалитетан, добро координисан рад", рекао је Путин.

Шеф државе је напоменуо да је успостављање таквог рада "генерално корисно, али у овој ситуацији је неопходно".

Путин је такође напоменуо да је неопходно благовремено обезбедити руским Оружаним снагама све што је потребно за време специјалне операције: опрему, лекове, новчана средства. Такође, према речима председника, потребно је обезбедити извођење грађевинских радова у војне сврхе.

"За сваку од ових области треба формирати циљеве са јасним производним програмима и роковима испоруке свега што је најпотребније", рекао је он.

Шеф Русије је подсетио на важну улогу коју координациони савет има за задовољење потреба Оружаних снага Руске Федерације.

"Координациони савет при руској влади ради више од месец дана. И треба поново да погледамо како то функционише, да сумирамо неке резултате и, ако је потребно, прилагодимо наш заједнички рад", рекао је он.

Председник Русије је 21. октобра потписао указ о усвајању правилника о Координационом савету, а међу његовим задацима је и доношење одлука о обезбеђивању Оружаних снага Руске Федерације наоружањем, војном и специјалном опремом, материјалним средствима и ресурсима. Помагаће у стварању објеката војне инфраструктуре, координисати дигитализацију, аутоматизацију и информационо-аналитичку подршку у области одбране, укључујући и процес креирања база података о мобилизационим ресурсима, о Координационом савету и његовом саставу. Међу задацима структуре је и доношење одлука о обезбеђивању Оружаних снага Руске Федерације наоружањем, војном и специјалном опремом, материјалним средствима и ресурсима.

image