Путин: Русија је данас највећа привреда Европе и пета у свету

Како је дефинисано у Уставу, лидер државе се обраћа Федералној скупштини једном годишње и информише о ситуацији у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе

Свако обраћање Федералној скупштини је поглед у будућност, изјавио је руски председник Владимир Путин.

"Земља се суочава са великим изазовима који се могу превазићи само заједно. Заједно све можемо. Управо тако смо, не само одбили глобалну епидемију, а и данас када наша земља брани свој суверенитет и безбедност и штити људе у Донбасу и Новорусији", казао је Путин.

Председник Русије Владимир Путин се обраћа Федералној скупштини, 19. пут као лидер државе.

Како је дефинисано у Уставу, лидер државе се обраћа Федералној скупштини једном годишње и информише о ситуацији у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе.

Говор је саветодавне природе и не представља правни акт, иако је последњих година стекао карактер законодавне иницијативе и садржи конкретне налоге шефа државе Влади.

Обраћању председника, по правилу, присуствују чланови Савета Федерације, посланици Државне думе, министри и други чланови Владе земље, представници Уставног и Врховног суда, губернатори региона, верски поглавари, главни уредници највећих медија, јавне личности. Ове године догађају присуствују и учесници Специјалне војне операције у Донбасу.

Обраћање председника могли сте да пратите уживо у нашем блогу.

29. феб 2024 • 12:18

Драги грађани, ми смо једна велика породица. Заједно ћемо урадити све као што планирамо и маштамо. Верујем у победу Русије, поручио је руски председник.

Ветерани Специјалне војне операције добиће унапређење у Оружаним снагама Русије, рекао је Путин.

"Од 1. марта ветерани, војници и официри СВО моћи ће да се пријаве за учешће у новом кадровском програму 'Време хероја'", истакао је. 

Суверенитет треба доказивати сваког дана. Ради се само о нашој одговорности, јер будућност Русије и отаџбину наших предака морамо да оставимо јаку за наредна поколења, поручио је Путин.

Истинска елита су они који служе Русији, радници, војници, који су се показали на делу и били одани Русији, навео је Путин.

"Елита су они који служе Русији, а не они који су пунили џепове 1990-их", истакао је. 

Сви учесници стали су у одбрану Русије. Гледам те храбре људе, понекад сасвим младе, могу рећи да ми је срце пуно због тих људи. Они се сигурно неће повући, неће побећи и издати.

Они треба да се нађе на водећим положајима у државним компанијама, локалној самоуправи и бизнису.

Такви истински хероји су понекад уздржани и скромни и не хвале се својим успесима, али управо такви људи треба да избију у први план. Њима треба да се повери будућност Русије.

Почевши од 2021. године, у Русији се обнавља више шума него што се сече, указао је Путин и предложио повећање плата специјалистима који раде у шумарству, метеорологији и заштити животне средине.

Влада има задатак да реконструише најмање 75 аеродрома, то је више од трећине, напоменуо је Путин, и додао да ће то бити финансирано директно из буџета.

Руска Федерација ће издвојити 150 милијарди рубаља за унапређење јавног превоза, рекао је Путин.

Према његовим речима, биће издвојено додатних 66 милијарди рубаља за куповину школских аутобуса, и нагласио да опрема мора бити руска.

Камчатка и низ других региона биће прикључени на гас коришћењем течног природног гаса, изјавио је Путин.

Више од 4,5 билиона рубаља биће издвојено до 2030. године за модернизацију стамбено-комуналних услуга, укључујући приватна средства, најавио је председник, и дао инструкције да се прошири програм прикључење на гас објеката од социјалног значаја.

Руски председник је наложио да се прошири програм мастер планова урбаног развоја који би требало да обухвати више од 2.000 насеља на територију Русије, укључујући и мања села и вароши.

Владимир Путин је предложио формирање дугорочног програма за очување руског културног наслеђа на 20 година.

Путин је наредио да се порески систем модернизује и побољша до 2030. године.

До 2030. године десет "заосталих" региона Руске Федерације требало би да постане економски самоодрживо, рекао је Путин, и додао да су велики планови, а и трошкови.

Развијаћемо оне субјекте РФ који имају потенцијал за развој, а код оних који немају, откриваћемо потенцијал.

Региони треба да имају једнаке услове за самореализацију грађана и једнаке животне стандарде.

Од 2025. године ћемо повећати инфраструктурне кредите регионима за најмање 250 милијарди рубаља годишње, указао је Путин.

Приступ брзом интернету мора бити обезбеђен на скоро целој територији Руске Федерације.

Путин је одобрио унапређену Стратегију развоја вештачке интелигенције.

"До 2030. укупан капацитет домаћих супер компјутера требало би да се повећа најмање 10 пута. То је реалан циљ", указао је.

Покрећемо нови национални пројекат "Економија података", а за њега ћемо издвојити најмање 700 милијарди рубаља, навео је.

Што се тиче регионалног развоја, треба смањити оптерећење субјеката Русије, стога је неопходно отписати две трећине дугова региона по буџетским кредитима.

"То ће омогућити да се сачува око 200 милијарди рубаља сваке године од 2025. до 2028. године", напоменуо је. 

Средства која ће на тај начин бити уштеђена, треба усмерити регионима за унапређење државних пројеката и нових инфраструктурних кредита.

Притом, Путин је објаснио да, на пример, ако власти региона раде реконструкцију или модернизују болницу, и остану им средства из државног буџета одвојена за то - не морају да враћају та средства.

Могу да их усмере на куповину средстава за опремање болнице, на пример.

Путин је наложио да се од 2025. године обезбеди постепено повећање плаћања за компаније које пређу са поједностављеног на општи систем опорезивања.

Посао који се развија у Русији мора да има гаранције неповредивости имовине, нагласио је руски председник.

Путин је предложио покретање новог вида штедње за руске грађане у банкама на период дужи од три године уз повољну каматну стопу.

Како је напоменуо, та средства биће осигурана од стране државе.

Сви послови Руске Федерације морају да буду под руском јурисдикцијом, а не да се средства одвлаче у иностранство где све може да се изгуби.

Најпоузданија заштита имовине је наша јака суверена држава, казао је Путин, обраћајући се предузетницима.

"Нико не сме да омаловажава бизнис, задатак државе је да помогне", додао је председник.

Председник је напоменуо да је један од економских циљева смањење учешћа увоза на 17 одсто до 2030. године.

"Пројекти технолошког суверенитета треба да постану мотор за обнову наше индустрије и да помогну целокупној економији да достигне напредни ниво конкурентности", указао је.

Русија ће издвојити 120 милијарди рубаља током шест година за субвенционисање компанија за истраживање и развој и индустријске хипотеке, а Фонд за индустријски развој биће додатно капитализован за 300 милијарди рубаља.

Ниво бруто додате вредности у прерађивачкој индустрији до 2030. требало би да се повећа за најмање 40 одсто, напоменуо је.

Морамо да уведемо дигиталне технологије у менаџмент да бисмо повећали продуктивност рада.

У индустрији, пољопривреди, транспорту, друштвеној сфери треба да користимо вештачку интелигенцију.

Пожељно је да модернизујемо мрежу научних библиотека при факултетима и научним организацијама како би од њих формирали дигиталне центре знања и информација.

До 2030. најмање 40 одсто средњих и великих предузећа у Руској Федерацији треба да буде покривено пројектима за повећање продуктивности рада.

Русија би до 2030. године требало да буде међу 25 водећих земаља по броју индустријских робота, нагласио је.

Русија мора да створи глобално конкурентан развој, укључујући космичку и нуклеарну област, рекао је Путин.

Председник је позвао на више него удвостручење државних и пословних улагања у научна истраживања, доводећи их на ниво од два одсто БДП-а.

Он је навео и да би удео домаћих високотехнолошких производа на домаћем тржишту требало да се повећа 1,5 пута током шест година.

"Нема потребе да се производи све, али влада зна на чему да ради", напоменуо је.

Пројекат технолошког суверенитета мора да постане мотор наше индустрије. На тај начин ће економија да буде ефективнија и конкурентнија.

Русија је увек размишљала о будућности. Имамо јединствене могућности, какве нико нема, првенствено за наше научнике.

Треба довести у ред не само школска здања, већ и спортске објекте, факултете, стога ћемо издвојити још 124 милијарде рубаља за обнову универзитета.

"До 2030. биће изграђено још пет студентских кампуса. Предлажем да се тај програм прошири и изгради још 40 кампуса", навео је.

Русија је данас највећа привреда Европе и пета у свету.

Темпо и квалитет раста омогућавају нам да тврдимо да и у ближој будућности можемо да направимо корак напред и постанемо једна од четири највеће економске силе света.

"У следећих неколико година плате морају да порасту, а 2030. године просечна плата мора да буде 35.000 рубаља (око 350 евра). Све ће то утицати на развој привреде. Јасно нам је какве негативне последице могу да се јаве ако привреда стагнира", указао је.

Русија је испред већине европских земаља и чланица велике седморке по економском развоју.

То је учињено захваљујући фундаменталној снази коју смо скупљали током протеклих деценија.

Снови наших предака су постали стварни и поносимо се тим. Предлажем да се консолидује омладинска политика и покрене нови национални пројекат "Омладина Русије", пројекат који ће бити усмерен за будућност наше земље.

Говорећи о демографским проблемима у земљи, председник је скренуо пажњу на један од разлога зашто је многочланим породицама тежак живот а то су ниска примања и сиромаштво.

С тим у вези, од 1. јануара прошле године, у оквиру политике подршке породици, уведене су бенефиције за породице са ниским примањима за период од трудноће до навршене 17. године живота детета. Током године, више од 11 милиона људи је добило ове бенефиције. Подношење докумената за социјални уговор је поједностављено, то се може урадити у државним службама.

Русија ће изградити нову глобалну финансијску архитектуру на напредној технолошкој бази, без политичког уплитања, рекао је Путин.

Од следеће године ћемо почети програм капиталног реновирања вртића. Што се тиче школа, обнова је потребна у више од 18.000 зграда. Оно што је до сада урађено показује да смо на добром путу, нагласио је Путин.

"Издвојићемо више 400 милијарди рубаља за ремонт образовних установа. Предлажем да се отворе медицински кабинети у школама где постоје потребе за то", напоменуо је.

Сада је саграђено 110 милиона квадрата стамбеног простора, великом броју људи је омогућено место за живот.

Проблем сиромаштва је и даље акутан, са њим се директно суочава више од 30 одсто многочланих породица, па држава планира да издвоји додатна средства за подршку породицама.

Циљ је да се стопа сиромаштва у земљи до 2030. године смањи испод седам одсто, а међу великим породицама – за половину, на 12.

"Важно је да све мере које предузимамо буду ефикасне и делотворне, и да дају опипљиве резултате. Треба стално радити на квалитету живота породица, стога смо и покренули пројекат 'Породица'", навео је.

Подршка породицама са децом је наш фундаментални задатак. У следећих шест година морамо да постигнемо постојан раст наталитета и да применимо допунске мере. 

"О теми подршке наталитета и квалитета живота у породици и плановима говорићу детаљно. Будите спремни, тек почиње", казао је.

Оно што је главно у породици је рађање деце, настављање целог нашег многонационалног народа. Видимо да се у остатку света свесно уништава породица.

"Неке државе свесно руше моралне норме и институцију породице, гурају народ ка изумирању, али Русија бира живот. Русија је била и остаће бранилац традиционалних вредности", поручио је руски лидер.

Наше погледе деле милиони грађана западних земаља.

Русија одавно има добре односе са арапским државама, цео тај регион се динамично развија. Појачавамо партнерске везе, а то исто радимо и са земљама Латинске Америке.

Они причају о томе како Русија планира да нападне Европу, а ми сами знамо да је то глупост. Данас већ причају о слању трупа у Украјину.

"Претили су да ће у Украјину послати војнике НАТО-а. Али ми памтимо судбину оних који су некада слали своје трупе на територију наше земље", рекао је.

Треба да буду свесни да такви поступци провоцирају нуклеарни сукоб. Они као да нису свесни да тако нешто може довести до краја човечанства. За њих су све то као цртани филмови, рекао је Путин.

Ситуација у корист БРИКС-а ће се до 2028. још више променити. Заједно са државама из БРИКС-а ствараћемо нову финансијску структуру, ослобођену политичког утицаја.

Удео БРИКС-а у светској економији по паритету куповне моћи ће се повећати на 36,6 посто до 2028. године, док ће се Г7 смањити на 27, 8 посто. Земље БРИКС-а ће чинити више од 37 одсто БДП-а, а земље Г7 мање од 25 одсто.

"То је објективна реалност, на коју не утиче ни ситуација у Украјини. На пример, још деведесетих година прошлог века удео Г7 био је већи од 45 посто, а до 2022. године он износи 33 процената. Са друге стране, удео БРИКС-а у БДП-у је, напротив, током овог времена стално растао. Ово је реалност", рекао је председник.

Без суверене и јаке Русије никаквог безбедног поретка не може бити.

"Неопходно је да радимо на томе да се у скорој будућности на територији Евроазије формира равноправна и недељива безбедност. Спремни смо да о томе разговарамо са свим заинтересованим странама".

Руске стратешке нуклеарне снаге су у стању пуне приправности, рекао је Путин.

"Сви досадашњи планови за развој руског одбрамбеног сектора су испуњени. Комплекс 'кинжал' се ефикасно користи у зони СВО", рекао је руски председник.

"Ракете 'сармат' су испоручене трупама, које ће Русија ускоро демонстрирати у областима где се налазе на борбеном дежурству", додао је Путин.

"Борбене могућности наших снага порасле су више пута, а наши борци увелико ослобађају велики део територија. Нисмо ми почели рат у Донбасу. Али ћемо искоренити нацизам и одбранити наше грађане", рекао је Путин у свом обраћању.

"Израсла је и обучена читава плејада талентованих команданата, који успешно решавају задатке који су им додељени. Видимо где и какве проблеме имамо. Разумемо шта треба да се уради, а такав рад се обавља континуирано", закључио је руски лидер.

"Наше јединице чврсто држе иницијативу и напредују у многим правцима", додао је он.

Запад је испровоцирао сукоб у Украјини, на Блиском Истоку и другим регионима на свету. 

Сада не презају да тврде да Русија намерава да нападне Европу, али свима нам је јасно да причају глупости. Притом, сами бирају које циљеве ће напасти на нашој територији и бирају, како верују, најефикасније оружје и говоре о могућности слања НАТО војних контингента у Украјину.

Русија памти судбину оних који су слали војску на нашу земљу, али сад ће последице бити трагичније.

"Они морају да схвате да и ми имамо оружје, које може да гађа циљеве на њиховој територији. Прети се нуклеарним оружјем, а то значи уништење цивилизације. Да ли они схватају шта то значи?", поручио је Путин.

У трци у наоружању покушавају да представе један трик, оно што су осамдесетих година покушали да представе. Наш циљ је да улажемо велика средства у наоружање, како бисмо развили ефективну економију, и да пажљиво распоредимо ресурсе.

"Морамо да извучемо сваку рубљу коју смо уложили у економију", истакао је.

Заинтересованост Запада о преговорима са нама је чиста демагогија. Желе да покажу свима да управљају светом. То је оно што Запад жели да демонстрира и да нас поразе.

Руски војници, хришћани, муслимани, будисти, представници различитих народа су показали да је вековно јединство руског народа непоколебљиво, они заједно штите нашу отаџбину, рекао је Путин.

Русија ће увек памтити своје пале хероје, нагласио је председник и позвао на минут ћутања у њихову част.

Запад се прерачунао, суочен са чврстим ставом и одлучношћу нашег мултинационалног народа.

"Нећемо дозволити никоме да се меша у наше унутрашње ствари", поручио је руски председник.

Наши хероји на првој линији, у рововима, знају да је цела земља уз њих.

И на фронту и у позадини непрекидно се ради зарад заједничког циља. Борбена способност Русије је неколико пута повећана.

Нисмо ми почели рат у Донбасу, урадили смо све како бисмо је окончали и уништили нацизам, заштитили суверенитет и безбедност наших грађана.

Љубав према отаџбини становника Крима, Севастопоља и Донбаса изазива понос.

Руски привредници су послали милијарде рубаља волонтерима и добротворним фондацијама за подршку борцима.

Апсолутна већина Руса подржала је Специјалну војну операцију, поручио је руски лидер.

Руским друштвом доминирају вредности као што су милосрђе, узајамна подршка и солидарност.

Држава одваја средства за волонтерске организације које су усмерене на помоћ војника на фронту.

А удео сваког у заједничку победу је изузетно важан, поручио је Путин, апострофирајући писма која грађани шаљу војницима на првим линијама фронта, на и сваки хуманитарни рад.

Подржали смо нашу браћу и сестре, њихову вољу да буду уз Русију. Ове године биће обележено 10 година Кримског пролећа, истакао је.

Одбили смо агресију међународног тероризма, очували јединство земље и нисмо дозволили да се распарча, изјавио је председник Путин.

"Говорићу о плановима и стратешким задацима, оним који су суштински важни за дугорочан развој земље", рекао је председник Русије.

Ово обраћање је пре свега поглед у будућност, поручио је Путин.

План који ће изнети је, како је рекао, формирао током његових радних посета у разговору са држављанима Русије, укључујући, лекаре, породице, војнике.