Стиже руска "ренесанса": Покренута производња новог вишецевног ракетног лансера

Реч је о двокалибарном вишецевном систему, чији је почетак производње генерални директор "Ростеха" Сергеј Чемезов најавио за прву половину 2024. године

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу је током јучерашњег дана посетио предузећа одбрамбене индустрије у Тулској области, где је извршио инспекцију производње савременог наоружања.

Током обиласка постројења "СПЛАВ" које се бави производњом вишецевних ракетних лансера, министар одбране имао је прилику и да се увери да је покренута производња потпуно новог вишецевног система - "возрожденије" ("ренесанса" у преводу са руског језика).

У питању је двокалибарни вишецевни систем, чији је почетак производње генерални директор "Ростеха" Сергеј Чемезов најавио за прву половину 2024. године, а очекује се да ће први примерци проћи тестирање у реалним борбеним условима у зони СВО средином године.

Када је најавио покретање серијске производње "возрожденија", Чемезов је открио и поједине занимљиве детаље везане за нови систем. Тако је генерални директор "Ростеха" изнео тврдњу да ће нови лансер моћи да служи и као "тешки бацач пламена" и као средство за даљинско минирање.

Ситуација је постала јаснија када су се појавиле прве слике "возрожденија" на којима се могло видети да је у питању наоружање засновано на систему за даљинско минирање - "земљеделије" ("пољопривреда" у преводу са руског језика) и другим вишецевним лансерима ракета у калибру 220 мм.

Наиме, на објављеним фотографијама и снимцима може се видети да возило има два вишецевна лансера - један са 25 лансирних цеви у калибру 122м у пет редова по пет, као на "земљеделију", и други са пет, који ће вероватно имати укупно шест или више лансирних цеви у калибру 220 мм.

Из првог лансера, посада ће моћи да лансира ракете са противтенковским или противпешадијским минама за даљинско минирање и највероватније муницију система БМ-21 "град".

Што се тиче другог лансера, према наводима појединих стручњака и руских медија, посада "возрожденија" моћи ће да лансира ракете система који користе муницију у калибру 220 мм, као што су БМ-27 "ураган" и тешких бацача пламена ТОС-1 "буратино", ТОС-1А "солнцепек" и ТОС-2 "тосочка".

Стога је јасно на шта је Чермезов мислио, а нема сумње да ће нови лансер знатно унапредити способности руске војске која ће са једним возилом моћи да уништава непријатеља ракетама са термобаричним или високо-експлозивним пуњењем и да га зароби употребом пројектила за даљинско минирање.