Русија

У Санкт Петербургу одржан форум "Балкански Дијалог 2024: Црна Гора – Русија"

Форум је усмерен на јачање пријатељства братских православних словенских народа, развој руско-црногорске сарадње у оквиру народне дипломатије, консолидацију младих Балкана и Русије, као и проширење контаката научних заједница Москве и Санкт Петербурга, објашњава за РТ Балкан Калуђеровић Мирко, представник Црногораца у Москви
У Санкт Петербургу одржан форум "Балкански Дијалог 2024: Црна Гора – Русија"© Мирко Калуђеровић

У Санкт Петербургу се одржао II Међународни друштвено-научни форум "Балкански Дијалог 2024: Црна Гора – Русија" у част црногорског државника и митрополита Василија Петровића, чији остаци почивају на гробљу Александро-Невске Лавре.

"Форум је усмерен на јачање пријатељства братских православних словенских народа, развој руско-црногорске сарадње у оквиру народне дипломатије, консолидацију младих Балкана и Русије, као и проширење контаката научних заједница Москве и Санкт Петербурга", објашњава за РТ Балкан Калуђеровић Мирко, представник Црногораца у Москви.

Црногорски митрополит Василије Петровић, како каже, три пута је посећивао Руску Империју и за време своје последње посете брзо се разболео и неочекивано умро. Сахрањен је о државном трошку у Блавешенској усипаљници Александро-Невској лаври, која се налази на крају главног петербургског булевара – Невског проспекта.

"Његова путовања су од историјског значаја, како и у унутрашњем животу црногорског народа, тако и у спољнополитичком плану. Године 1754. у Москви, Василије Петровић штампа прву историју о нашој Отаџбини – 'Историја о Црној Гори'. Владика Василије био је дипломата врхунских способности, па су зато сви његови захтеви били испуњени после прве посете града на Неви. Његово име и данас симболише руско-црногорско пријатељство", наглашава он.

Црногорска дијаспора у Русији, заједно са колегама и пријатељима из Србије, Русије и Бугарске отпутовала је у Петроград како би одали почаст духовном и световном Владару Василију Петровићу, који је већ сада давне 1766. године, 10. марта, преминуо у царској престоници, и био сахрањен међу најистакнутијим руским државним и друштвеним званичницима у првој каменој цркви града на Неви.

"Већ други пут одржавамо панихиду у сарадњи са Александро-Невском Лавром у Благовешенској цркви, као и друштвено-научни форум 'Балкански дијалог 2024: Црна Гора – Русија' заједно са Академијом Ф. М. Достојевског РХГА", истиче он, додајући да је овај догађај значајан за читаву Црну Гору.

"Тиме штитимо од заборава трећег из династије Петровић-Његош Владара, културне и историјске вредности, руско-црногорско пријатељство, чији је поборник био митрополит Василије Петровић. Он је био државник и дипломата врхунских способности, који је крчио пут сувереној и независној Црној Гори. Мислим да је ред да га се сећамо и да се молимо за нашег Владара, који је умро у својој другој Отаџбини — Русији", закључио је Калуђеровић.

Дан раније, 10. марта, сабрат Александро-Невске Лавре отац Дмитриј (Самојлов) одслужио је панихиду на гробу Владике Василија Петровића. На богослужење у Благовешенској цркви молили су се учестници форума заједно са парохијанима храма Александра Невскога.

image