Руски борци добијају модернизовано оружје за борбу против украјинских дронова

Како се наводи, модернизовани "аргуси" позитивно су оцењени од војника на терену. – "Кајсант" производи на стотине ових "анти-дрон пушака" сваког месеца, а у плану је и повећање производње

Оружје за борбу против дронова "аргус-антидрон" је модификована како би што ефикасније ометала дејство украјинских ФПВ дронова, а унапређена варијанта већ је тестирана и користи се у зони СВО, саопштила је Алена Баландина директорка развоја у предузећу које производи овај систем – "Кајсант", преносе "РИА Новости".

"Наше оружје се није много променило у спољашњем изгледу, међутим повећали смо број фреквентних опсега за детекцију дронова са три на шест - од 900 до 5.800 мегахерца, укључујући и оне фреквенције на којима се могу ометати ФПВ дронови, што је данас најбитније на фронту. Модификовани примерци не само да се тестирају, већ су испоручени јединицама у зони СВО", рекла је она током изложбе "Роботехника и вештачка интелигенција".

Такође, Баландина је навела и да су модернизовани "аргуси" позитивно оцењени од војника на терену. Према њеним информацијама, "Кајсант" производи на стотине ових "анти-дрон пушака" сваког месеца, а у плану је и повећање производње.

Као што је већ познато, ФПВ дронови представљају огромну опасност за живу силу и средства ратне технике на бојном пољу и користе се у различите сврхе - од извиђања до одвлачења пажње радарима и ракетама током ваздушних напада, али је најучесталија појава у СВО наоружавање ових малогабаритних летелица кумулативним гранатама, ради уништавања оклопних возила и друге опреме.