ЦИК Русије: Путин освојио 87,15 одсто гласова на основу обрађених 80 одсто материјала

Путинов резултат је рекордни у историји модерне Русије

Владимир Путин освојио је 87,15 одсто гласова на председничким изборима у Руској Федерацији, на основу 80 одсто обрађеног изборног материјала. Николај Харитонов има 4,22 одсто гласова, Леонид Слуцки - 3,16 одсто, а Владислав Даванков - 4,04 одсто гласова, показују прелиминарни резултати Централне изборне комисије РФ.

Путинов резултат је рекордни у историји модерне Русије. Претходно је 2018. године на изборима освојио 76,69 одсто, 2012. - 63,6 одсто.

Дмитриј Медведев је победио 2008. са резултатом од 70,28 одсто. Путин је 2004. и 2000. победио са 71,31 одсто, односно 52,9 одсто гласова.

Запад је, током три дана председничких избора у Руској Федерацији, покушавао да се умеша и омете процес, па је тако пресретнуто више од 90.000 сајбер напада на портал Централне изборне комисије РФ, владиних услуга и друге ресурсе који се доводе у везу са изборима, а који су долазили из Украјине и Северне Америке. 

Сва три изборна дана остаће упамћени по, до сада, невиђеним војним нападима са украјинске територије на пограничне области Руске Федерације, али и на бирачка места и грађане који су на територији нових руских региона први пут изражавали своју бирачку вољу. Сви напади су одбијени, потврдили су из Кремља, коментаришући нападе украјинских диверзаната у Белгородској и Курској области.

Међутим, држављани Русије још једном се нису дали уплашити, како је један становник Белгорода рекао, а напади су појачали њихову мотивацију да испуне грађанску дужност. 

У Русији је право гласа имало око 110 милиона грађана, а званични резултати председничких избора требало би да буду објављени најкасније до 28. марта.

На бирачка места у Русији послато је више од 333.000 посматрача.

17. мар 2024 • 21:50

Путин: Желим да захвалим свим грађанима Русије који су изашли на изборе и гласали

Русија мора да буде још јача, чвршћа и ефикаснија, поручио је председник Владимир Путин током разговора са волонтерима у изборном штабу.

"Драги пријатељи, драго ми је што сам вечерас са својим саборцима и истомишљеницима. Историја се понавља, све се понавља, а сви смо ми саборци. Желим да захвалим свим грађанима Русије који су изашли на изборе и гласали", поручио је Путин.

Путин је захвалио свом предизборном штабу на заједничком раду, рекавши да је важан за земљу.

Цео говор председника прочитајте у одвојеној вести.

Велики натпис на московском Музеју победе

"Русија. Путин. Победа", на московском Музеју победе освануо је велики натпис који слави победу руског председника Владимира Путина.

Мадуро честитао Путину победу

Председник Венецуеле Николас Мадуро честитао је Владимиру Путину победу на председничким изборима у Русији, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

Збирни резултати гласања у новим регионима Русији

Избори у Русији су једна од главних тема ТВ канала широм света

Маргарита Симоњан о изборним резултатима: Грађани, честитам

Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан навела је да су прелиминарни резултати гласања на председничким изборима у Русији "осуда свих оних који су покушали да од Руса направе нешто што они нису".

"Па грађани, честитам! Од срца, како кажу. Деведесет одсто је директна осуда свих оних који покушавају да од нас направе оним што ми нисмо", написала је Симоњан на Телеграму.

Централни изборни штаб Владимира Путина у Москви

Председник Државне думе честитао Путину убедљиву победу на изборима

Избори су показали консолидацију друштва и висок ниво поверења у Путина, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"Ово је победа свих грађана наше земље. Резултат гласања је премашио очекивања. Ово је одговор онима који су чинили све да наша земља не ојача и покушали да је униште. Наши противници разумеју: Путин је предност Русије. Стога су главни напади и ударци били усмерени на њега. Само независне државе имају будућност, а Русија са председником Путином ће постати још јача", написао је Володин на Телеграму.

Он је додао да Вашингтон, Брисел и злочиначки кијевски режим нису успели да застраше људе и да су упркос опасности по живот, становници Белгородске, Брјанске, Курске области, Крима и Севастопоља, Донбаса и Новоросије дошли на бирачка места, окупили се око председника, гласајући за будућност Русије.

Леонид Слуцки: Путин победио на изборима са историјским резултатом

Владимир Путин је победио на руским председничким изборима историјским резултатом, изјавио је председник ЛДПР  и један од кандидата за председника Русије Леонид Слуцки за "РИА Новости".

Медведев: Свим непријатељима Русије честитам блиставу победу Владимира Путина

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је оценио Путинове импресивне резултате на председничким изборима и на друштвеној мрежи Икс, али уз "честитку" свим противницима Русије. 

"Честитам свим непријатељима Русије поводом блиставе победе Владимира Путина на председничким изборима Руске Федерације", написао је Медведев на Иксу на енглеском језику. 

У истом посту се захвалио пријатељима на подршци.

Павел Зарубин показао како тренутно изгледа изборни штаб Владимира Путина

Аутор и водитељ емисије "Москва. Кремљ. Путин" Павел Зарубин рекао је да је штаб већ припремио просторију за конференције за штампу.

Пребројавање гласова се наставља у већини руских региона

Заменик начелника Министарства унутрашњих послова РФ: Нема кршења изборног законодавства

Током председничких избора, Министарство унутрашњих послова Русије није открило кршења изборног законодавства која би директно могла да утичу на резултате избора, изјавио је заменик начелника МУП-а РФ Александар Горовој.

"Органи унутрашњих послова нису утврдили кршење изборног законодавства које би директно могло утицати на изборне резултате у појединим изборним комисијама", казао је Горовој у информативном центру ЦИК-а.

Он је нагласио да је покренут 61 кривични поступак за различита кршења везана за руске председничке изборе, као и да су покренута 23 случаја по члану о свесно лажном пријављивању терористичких аката.

Заменик председника Централне изборне комисије Русије: Путинов резултат одражава оцену његовог рада

Заменик председника руске Централне изборне комисије Николај Булајев изјавио је да резултат Владимир Путина на изборима одражава оцену његовог рада.

Више од 1.300 од 1.442 становника Авдејевке гласало на председничким изборима

Више од 1.300 од 1.442 становника Авдејевке гласало је на председничким изборима, упркос гранатирању, рекао је посланик Народног већа ДНР Сергеј Прокопенко.

Збирни подаци онлајн гласања у регионима: Путин има 87,4 одсто гласова

На основу збирних података о онлајн гласању у регионима, Владимир Путин има 87,4 одсто гласова.

Излазност у Оружаним снагама Русије на председничким изборима 99,8 одсто

У Оружаним снагама Руске Федерације завршено је гласање на руским председничким изборима, излазност је била 99,8 одсто, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Напоменули су да су на изборима учествовала војна лица која служе по уговору и служењу војног рока, цивилно особље Оружаних снага РФ, као и особље групација трупа (снага) које обављају задатке у зони Специјалне војне операције.

Пушилин: Поносан сам на Путинове резултате у Донбасу

Донбас је поносан на резултате Владимира Путина на председничким изборима, изјавио је шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

"За нас је резултат свакако висок. Поносни смо на то, али то је оно што очекујемо. У Донбасу не би било другачије. Ово је доказ да верујемо нашем председнику, верујемо и подржавамо његове одлуке", казао је Пушилин новинарима.

Он је додао да не размишља о ставу Кијева према резултатима руских председничких избора у Донбасу.

"То је последња ствар о којој желим да размишљам. Желим да мислим о нама, о нашим становницима, желим да размишљам о томе шта ће се десити после свеобухватне победе. То ће бити неизбежно. Желим да размишљам о томе", навео је Пушилин.

Даванков: Путинова победа на руским председничким изборима је без сумње

Један од кандидата на председничким изборима у Русији, Владислав Даванков рекао је да је Путинова победа на изборима без сумње.

Медведев честитао Путину победу на председничким изборима

Честитам Владимиру Владимировичу Путину на блиставој победи на изборима за председника Русије, написао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев на Телеграму.

Убедљиво вођство Путина у више руских региона

На председничким изборима у Херсонској области, Владимир Путин освојио је 88,12 одсто гласова након обраде 100 одсто гласова, преносе "РИА Новости".

У Запорошкој области, Путин је освојио 92,95 одсто, а у ЛНР - 94,12 одсто.

У Белгородској области, Путин предњачи са 96,45 одсто гласова након обраде 2,68 одсто гласова.

У Курској области - 93,21 одсто гласова након обраде првих 4,82 одсто гласова.

У Белгородској области - 96,45 одсто гласова након обраде 2,68 одсто гласова.

У Брјанској области - 89,04 одсто гласова након обраде 2,94 одсто гласова.

У Санкт Петербургу - 80,46 одсто гласова након обраде 0,10 одсто гласова.

У Туви - 95,74 одсто након обраде 93,58 одсто гласова.

У области Нижњи Новгород - 89,47 одсто након обраде 3,37 одсто гласова.

У Новосибирској области - 83,27 одсто након пребројавања 94,32 одсто гласова.

У Новгородској области - 86,72 одсто на основу резултата обраде првих 0,96 одсто гласова.

У Мурманској области - 82,38 одсто на основу резултата обраде првих 9,29 одсто гласова.

У Јакутији -  87,79 одсто на основу резултата обраде 100 одсто гласова.

У Иркутској области - 84 одсто након обраде 94,6 одсто гласова.

Путин убедљиво води на председничким изборима

Владимир Путин води са 87,97 одсто на председничким изборима на основу резултата обраде 24,4 одсто гласова, рекла је шефица Централне изборне комисије Ела Памфилова.

Председница Централне изборне комисије Русије: Завршено гласање на председничким изборима

У Русији је завршено гласање на председничким изборима, изјавила је председница Централне изборне комисије Русије Ела Памфилова.

"Затворена су бирачка места у Калињинградској области, најзападнијем региону земље", казала је Памфилова.

"Ростелеком": Гласање у Русији одвијало се у позадини сајбер рата

Гласање на председничким изборима Руске Федерације одвијало се у позадини сајбер рата. Извршени су напади на све ресурсе: Централну изборну комисију, Владу Москве, све оператере, рекао је шеф "Ростелекома" Михаил Осејевски на састанку Централне изборне комисије.

"Гласање је протекло у позадини сајбер рата, а напади су извршени на све ресурсе: на Централну изборну комисију, на Владу Москве, на ресурсе самих оператера", казао је Осејевски.

Број притужби током избора у Москви безначајан

Број притужби током руских председничких избора у Москви је веома мали, изјавио је шеф Јавног штаба за посматрање избора у руској престоници Вадим Коваљов.

"Број притужби у Москви током руских председничких избора је веома безначајан", указао је Коваљов.

Излазност на даљинско електронско гласање 94 одсто: Апсолутни рекорд у свету

Излазност на даљинско електронско гласање(ДЕГ) на председничким изборима у Руској Федерацији била је 94 одсто То је апсолутни рекорд у свету, изјавио је шеф Територијалне изборне комисије ДЕГ Олег Артамонов.

"Ове године на изборима имамо апсолутни рекорд по броју бирача на даљинском електронском гласању. Имамо 4.767.974 регистрованих бирача који су у могућности да учествују у федералном ДЕГ систему. Тај број је апсолутни рекорд и за свет и за Русију. Никада нигде у ДЕГ-у није учествовао ни мали број бирача. Тренутно је већ гласало, тачније, добило гласачке листиће 4.499.003 бирача. То је излазност од 94 одсто. То је, ако ме сећање не вара, најбољи резултат у целој пракси коришћења ДЕГ-а у Русији и свету", нагласио је Артамонов.

Лидер Крима: Сви покушаји да се поремете избори на полуострву су пропали

Безбедност током руских председничких избора на Криму била је на највишем нивоу, навео је лидер тог полуострва Сергеј Аксјонов.

"Сви покушаји непријатеља да ометају председничку кампању су пропали, а кршења нису учињена. Безбедност је осигурана на највишем нивоу, пропале су махинације наших непријатеља да поремете председничку кампању на Криму. Избори су одржани поштено, отворено, демократски, под надзором страних посматрача. Није било кршења изборног процеса на Криму",  казао је Аксјонов у видео поруци на Телеграму.

Према подацима изборне комисије на Криму, закључно са 15:00 часова данас, гласало је више од 81 одсто бирача на Криму. 

У Белгородској, Брјанској и Курској области већа излазност него на председничким изборима 2018.

У три области Русије које су на граници са Украјином забележена је већа излазност него на председничким изборима 2018. године.

Тако је у Белгородској области у 18 сати по московском времену изашло 83,77 одсто бирача ( 73,24 одсто 2018. када се на председничким изборима гласало један дан).

У Брјанској области 83,46 одсто (79,87 одсто пре шест година), а у Курској области 72,58 одсто бирача( 64,48 одсто 2018.)

Амбасадор Русије у САД: Руски председнички избори теку мирно у Вашингтону

Руски председнички избори у амбасади у Вашингтону се одвијају мирно и нормално, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

Према његовим речима, на бирачком месту у дипломатском представништву није било провокација, већ само демонстранти споља покушавају да блокирају улаз у зграду.

Како је указао Антонов, суграђани су били забринути за последице њиховог учешћа на изборима. 

Затворена бирачка места у регионима Русије по московском времену, почело пребројавање гласова

У руским регионима где се рачуна московско време, бирачка места су затворена у 20 часова.

У исто време као и у главном граду, престали су да раде сајтови у Волшком федералном округу у областима Киров, Пенза, Нижњи Новгород, Мари Ел, Татарстан, Чувашија и Мордовија. 

Изборне комисије почеле су пребројавање гласова.

У Северозападном федералном округу заустављен је приступ бирачким местима у Карелији, Комију, Ненечком аутономном округу, Архангелску, Вологди, Мурманску, Новгороду, Пскову, Лењинградској области и Санкт Петербургу.

Осим тога, затворене су локације у Адигеји, Калмикији, Краснодарској територији, Волгоградској и Ростовској области, Криму и Севастопољу, који су део Јужног федералног округа, као и у свим регионима Северно-кавкаског федералног округа, укључујући Дагестан, Ингушетију, Кабардино-Балкарија, Карачајево-Черкесија, Северна Осетија, Ставропољска територија и Чеченија.

У Централном федералном округу затворена су бирачка места за бираче у Белгородској, Брјанској, Владимирској, Вороњежској, Ивановској, Калушкој, Костромској, Курској, Липецкој, Оролској, Рјазанској, Смоленској, Тамбовској, Тверској, Тулској и Јарослављској области.

Електронско гласање је обустављено у оним регионима у којима су бирачи могли да гласају на даљину.

Међународни посматрач из Италије: Украјина још једном показала да је терористичка организација

Међународни посматрачи из Италије и Летоније забележили су напад украјинских милитаната на град Енергодар у Запорошкој области, последњег дана гласања на председничким изборима у Русији.

Андреа Палмери, међународни посматрач из Италије, рекао је новинарима да је Украјина још једном показала да је терористичка организација, а не држава.

Више од 249.000 Руса гласало је на председничким изборима у иностранству

Више од 249.000 Руса гласало је у иностранству на руским председничким изборима, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Јевгениј Иванов.

"Од 18 сати, узимајући у обзир превремено и тродневно гласање – то су Кипар, Тајланд, Јужна Осетија, укупан број бирача је већ износио 249.806 људи", казао је Иванов током брифинга о напретку гласања у руских председничких избора.

Излазност на изборима за председника Русије у 20 сати по московском времену износила 73,33 одсто

Излазност на руским председничким изборима последњег дана гласања до 20:00 по московском времену износила је 73,33 одсто, показују подаци Централне изборне комисије Руске Федерације.

У Црној Гори гласање за председника Русије организовано у руској амбасади

У Црној Гори гласање на руским председничким изборима организовано је данас у згради Амбасаде Руске Федерације у Подгорици.

Није познат број руских држављана који имају право гласа, али се зна да је у Црној Гори званично борави око 27.000 Руса, преноси Медиа биро.

"За сада је гласало 5.000 руских држављана, а око 1.000 изборних листића је још остало. Све је за сада у најбољем реду. Ми, волонтери и запослени амбасаде, обављамо свој посао најбоље што можемо и нисмо забележили проблеме", навела је волонтерка Евгенија.

У Молдавији приведен мушкарац због покушаја да запали зграду руске амбасаде

Данас је 54-годишњи држављанин Молдавије покушао да запали бирачко место Амбасаде Русије у Кишињеву. Починилац је одмах приведен, саопштила је полиција тог града.

"Мушкарац, који је бацио два молотовљева коктела у двориште руске амбасаде у Кишињеву, задржан је 72 сата", наводи се у саопштењу.

Руска амбасада у Кишињеву реаговала је на инцидент, поручивши да најоштрије осуђују покушај паљења Конзуларног одељења амбасаде Русије у Кишињеву. 

"Очекујемо правичну и строгу казну за починиоца. Захваљујемо грађанима на ставу и свести. И поред било каквих провокација, гласање на бирачком месту се наставља као и обично. Примећујемо висок ниво активности и велики број људи који су вољни да учествују", навела је амбасада на Телеграму.
 

Градоначелник Ростова: Грађани изборе виде као своју дужност, сви знају зашто гласају

Људи одлично разумеју зашто и за шта гласају, изјавио је градоначелник Ростова Сергеј Тихомиров.

"Очекујем излазност већу од 70 одсто, а сви гласачи који први пут гласају добијају симболичан поклон - шољу и сувенире попут разгледница и стикера", казао је Тихомиров.

Како је додао, грађани у тој области изборе виде као своју дужност и веома су добро расположени, на сваком изборном месту се чује музика.

Наиме, Ростов такође има таблу на којој грађани након гласања могу да напишу своју жељу за будућност и због чега су гласали.

Амерички посматрач Патрик Хенингсен: Избори у Донбасу транспарентни и поштени

Амерички посматрач Патрик Хенингсен, који је са групом страних посматрача данас посетио посматрачки центар за праћење руских председничких избора у Ростовској области на југу земље, рекао је да су избори у областима у Донбасу "транспарентни и поштени".

"У Руској Федерацији се улаже много напора за транспарентност, не само са бирачким местима, већ и у вези са надзором бирачких места као што видимо овде на стадиону Ростов", казао је Хенингсен.

Према његовим речима, постигнут је ниво транспарентности који "није уобичајен за сваку земљу" и додаје да су посматрачи "били импресионирани напорима у којима су одржани избори у регионима који се сматрају зонама сукоба".

Страни посматрачи, укључујући посматраче из САД, Италије, Шпаније, Француске и Грчке посетили су данас јавни посматрачки центар за праћење руских председничких избора у Ростовској области на југу Русије.

Председница Централне изборне комисије Русије: Хвала Западу што је ујединио Русе

Висока излазност на изборима је последица притиска Запада и увођења нових облика гласања, изјавила је председница Централне изборне комисије Русије Ела Памфилова.

"Желим да се захвалим Западу, ујединио нас је. Ми у већој мери разумемо колико нам је важно да сада будемо заједно. Што је већи притисак на нас, ми се више боримо", казала је Памфилова.

Амерички посматрач: Руски председнички избори ће бити одраз воље народа

Нема сумње да ће резултати гласања на руским председничким изборима одражавати вољу народа земље, супротно оптужбама Вашингтона, изјавио је међународни посматрач руских председничких избора из САД, новинар и аналитичар Калеб Мопин.

"Могао сам да обиђем многа бирачка места, посматрао сам кампању и не сумњам ни најмање да ће резултати ових избора одражавати вољу народа. Јасно је зашто САД не желе да посматрају ове изборе јер поштено, објективно посматрање ових избора уништава све њихове оптужбе", казао је Мопин, говорећи на догађају у руској Централној изборној комисији.

У Србији на председничким изборима гласало више од 2.000 Руса

У Србији је на руским председничким изборима за шест сати гласало више од 2.000 људи, а кршења нису забележена, саопштила је руска амбасада у Београду.

"Нису забележени прекршаји. Повећана пажња се посвећује питањима безбедности. Организован је посебан ред за убрзани приступ гласачима са децом. До 14.00 часова више од 2.000 људи је искористило своје уставно право", казали су представници амбасаде.

Гласало више од 70 посто бирача

Одзив бирача на руским председничким изборима до 16:03 часова по московском времену износио је 70,01 одсто, показују подаци на сајту Централне изборне комисије.

У новим руским регионима, где су први пут одржани избори за председника Русије, бирачка места су већ затворена. У сва четири региона излазност бирача премашила је 80 процената.

Инциденти у Летонији

Летоснке власти изабрале су "софистицирани облик ругања" руским грађанима који су дошли да остваре своје уставно право у матичној амбасади, то не може а да не изазове гађење, проучила је руска амбасада у Летонији.

"Цинизам и нехуманост покретача оваквих пракси је ван граница!", наводи се у саопштењу руске амбасаде

Наиме, полицијски службеници су оградили улице које воде до руске амбасаде у Летонији. Локалне власти детаљно проверавају документа руских држављана који су дошли да гласају на изборима за председника Руске Федерације.

Евидентирани су случајеви одузимања летонских личних докумената (личне карте са дозволом боравка) од руских бирача. Заузврат, од Руса којима је истекла боравишна дозвола се тражи да се појаве у миграционој служби како би добили налог за одлазак из земље.

У Чеченији до 15:00 часова гласало 95,2 посто бирача

Излазност на руским председничким изборима до 15:00 часова 17. марта у Чеченији била је 95,2 посто, преноси регионална изборна комисија.

Гласало је 777.698 бирача од укупног броја бирача са спискова, преносе "РИА Новости".

Током гласања нису регистровани прекршаји или нерегуларне ситуације, избори се одржавају у мирној атмосфери, пренела је чеченска изборна комисија, прецизирајући да у Чеченији свих 521 бирачких места раде уобичајено.

Покушаји појединих лица да оштете гласачке листиће током председничких избора у Руској Федерацији изазвали су негодовање међу бирачима, многи грађани су са још већом жељом отишли ​​да гласају, изјавила је председница Централне изборне комисије Ела Памфилова.

"У питању су патетични покушаји послушника Владимира Зеленског, патетични, смешни, одвратни", оценила је Памфилова и додала да људи нису размишљали да изађу на изборе, све су одложили и дошли на гласање, преносе "РИА Новости".

"Хтели су једно, а добили други", закључила је председница ЦИК-а.

Гласало више од 69 посто бирача

Излазност на руским председничким изборима до 15:25 по московском времену била је 69,13 одсто, наводи се на сајту ЦИК-а.

До 14:00 по московском времену ова цифра је износила 66,08 процената.

Припадници Источног војног округа и Тихоокеанске флоте Руске Федерације завршили су гласање на председничким изборима у Русији, саопштило је руско Министарство одбране.

"Излазност је била изнад 99 рпоцената", наводи се у саопштењу. 

У Београду до сада гласало више од 1.000 Руса

На једином биралишту у Србији где се гласа на изборима за председника Русије, до сада је своје грађанско право остварило више од 1.000 држављана Русије, преноси Танјуг.

Испред биралишта на Новом Београду је формирана велика колона у којој је више стотина грађана РФ с правом гласа на овим изборима.

Инцидент у Кишињеву

Руска амбасада у Молдавији најоштрије осуђује покушај паљења Конзуларног одељења амбасаде Русије у Кишињеву.

"Очекујемо правичну и строгу казну за 'бацача пламена'", наводи се у саопштењу амбасаде.

Руска дипломатска мисија се захвалила грађанима на храбрости и грађанској свести, коју су показали на лицу места.

"И поред било каквих провокација, гласање на бирачком месту се наставља као и обично. Гласање се одвија прилично активно, велики број људи је вољан да учествује", наводи се у саопштењу амбасаде.

Наиме, непознати мушкарац је бацио молотовљев коктел испред капије руске амбасаде у Кишињеву где је гласање организовано. Полиција је сустигла и привела провокатора.

Премашена излазност на изборима из 2018

Укупна излазност на руским председничким изборима до 13:50 часова по московском времену премашила је бројке из 2018. године, показују подаци на сајту Централне изборне комисије Руске Федерације и на две платформе за даљинско електронско гласање.

Према Централној изборној комисији Руске Федерације, излазност на председничким изборима Руске Федерације у 13:50 по московском времену била 66,07 посто, преноси ТАСС.

Поред тога, до 13:00 по московском времену, више од 7,74 милиона грађана (приближно 6,89 процената укупног броја гласача у земљи) већ је гласало електронски, указују подаци на обе платформе за онлајн гласање.

Тако је укупна излазност на председничким изборима 2024. године већ премашила цифру остварену на претходним изборима 2018. године, када је коначна излазност била 67,54 посто.

Руски амбасадор за РТ Балкан: Избори у Србији протичу мирно и безбедно

Српске власти су деловале крајње конструктивно приликом решавања безбедносних питања организације избора, рекао је руски амбасадор.

За разлику од власти у више европских земаља, у Србији су позитивно одговорили, примили су све молбе руске амбасаде везане за помоћ у безбедносним питањима, прецизирао је Боцан-Харченко и додао да је управо због тога могуће безбедно гласање.

Боцан-Харченко за РТ Балкан:

Избори за председника Русије на територији Србије протичу мирно и безбедно, поручио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко за РТ Балкан.

"Најважније је да тако и остане, како би људи имали могућност да мирно остваре своје гласачко право", указао је руски амбасадор.

У списковима руске амбасаде у Србији има више од 6.000 људи, а гласање од самог јутра протиче интензивно, рекао је Боцан-Харченко.

Међутим, гласача можда буде и више, с обзиром на број грађана Руске Федерације који су допутовали у Србију, додао је.

Херсон је уз Белгород

У Херсонској области одржани су митинзи подршке становницима Белгорода који се већ неколико дана налазе на удару украјинских оружаних снага.

Циљ Кијева је да онемогући грађанима пограничних области да изађу на гласање.

Људи током окупљања у знак подршке носе руске заставе, као и велики транспарент са натписом: "Белгороде, уз тебе смо! Не могу нас уплашити".

Како је и сам председник Русије Владимир Путин рекао, народ ће на нападе одговорити још већим јединством.

"Кога су решили да уплаше? Руски народ? Вишенационални народ Русије? То се никада није десило, а сигуран сам да никада и неће", поручио је Путин 15. марта на састанку са сталним члановима Савета безбедности РФ.

Гласало више од 65 одсто бирача

Излазност на руским председничким изборима у целој земљи већ је премашила 65 одсто, произилази из података представљених на сајту Централне изборне комисије.

До 12:52 по московском времену већ је гласало 65,05 посто бирача.

На Кипру после гласања славе Масленицу

У Никозији на Кипру су испред Руског центра за науку и културу, где се спроводи гласање на председничким изборима Руске Федерације, организовали руски празник Масленицу, јавља дописник агенције ТАСС.

Наиме, последње недеље пред Велики пост, Русија слави Масленицу – древни словенски празник када се испраћа зима и дочекује пролеће.

Током недеље Масленице, обичај је да се једу палачинке које представљају сунце. Православље је овом празнику дало нови смисао, па се ова недеља сматра покладном недељом, када људи посећују једни друге и моле за опрост грехова, како би се припремили за ускршњи пост.

Сви Руси у Србији који имају руски пасош имају право гласа

У 8.00 часова у Београду је отворено бирачко место број 8267 за гласање на изборима за председника Руске Федерације, наводи се у саопштењу руске амбасаде.

Сви Руси у Србији који имају руски пасош могу да гласају у руској школи на Новом Београду, која се налази у Булевару Црвене Армије 28.

"Позивамо држављане Русије старије од 18 година да учествују у гласању", поручили су из руске амбасаде

У иностранству гласало преко 125.000 бирача

До 10:00 часова данас по московском времену је у иностранству гласало 125.428 људи на 230 бирачких места у 111 земаља, јавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

С обзиром на временску разлику, одређена бирачка места ће се тек отворити, додала је званична представница руског МСП-а.

Ови бројеви су одговор на све оне који су покушали да шире дезинформације или информационо искриве процес гласања, навела је Захарова.

"Руске дипломате су на бирачким местима, раде са пуном посвећеношћу. Само напред!", поручила је Захарова.

Гласао и руски амбасадор у Београду

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко гласао је данас у руској школи на Новом Београду, која се налази у Булевару Црвене Армије 28.

Украјинска војска напала бирачко место у Запорожју 

"У граду Каменка-Дњепровскаја у Запорошкој области су терористи из Украјине извели двоструки удар камиказа дроновима 'заноза' на бирачко место које се налази у градском културном центру", јавио је председник Координационог савета за интеграцију нових региона при Јавној комори Руске Федерације Владимир Рогов на Телеграму

Напад се, судећи по времену када је Рогов поделио објаву, десио у раним јутарњим часовима, зграду коју су погодили је захватио пожар.

Међутим, представници Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС) који су стигли да угасе пожар не могу да почну са радом јер украјински дронови не престају са нападима, потврдио је Рогово.

Према његовим речима, за сада нема жртава.

"Ми из Запорожја смо направили свој избор и потврдићемо га колико год пута да је потребно!", поручио је Рогов.

Гласа се и у иностранству

"Тајланд не одустаје. Ред за гласање у Бангкоку. Амбасада ради пуним капацитетом", написала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

Држављани Русије данас могу да гласају на бирачким местима у одређеним државама у иностранству, међу којима је и Србија.

Министарство спољних послова јавља да су се руске дипломате трудиле да створе пријатну и пријатељску атмосферу за своје суграђане који долазе на гласање далеко од своје домовине.

"Најинтензивнији дан је пред нама, на изборима ће учествовати хиљаде Руса у десетинама земаља широм света", поручили су из руског МСП-а и позвали бираче на гласање.

Памфилова: Гласало 61,37 посто бирача, ако се узме у обзир електронско гласање

Председница Централне изборне комисије Руске Федерације Ела Памфилова је известила да је претходног дана забележено 12.600 опасних хакерских напада на сајт ЦИК-а и четири ДоС напада, као и да су сви они успешно блокирани.

На председничким изборима у Руској Федерацији ради 1.115 међународних посматрача из 129 земаља, рекла је Памфилова.

Излазност бирача на председничким изборима у Руској Федерацији у целини у земљи је већ 61,37 посто, узимајући у обзир електронско гласање, рекла је Памфилова.

Председнички избори у Руској Федерацији морају да се одрже што је могуће чистије и коректно, да нико нема ни најмање сумње у њихову правилност, рекла је Памфилова.

Више од 90 посто држављана Русије који су се определили за онлајн гласање и регистровали на сајту за даљинско електронско гласање је до 10:00 по московском времену већ гласало на председничким изборима Руске Федерације, извештава Министарство дигиталног развоја.

Гласало 60 одсто бирача

Излазност на руским председничким изборима трећег дана гласања до 9.28 часова по московском времену у целој земљи износила је 60 одсто, наводи се на сајту Централне изборне комисије (ЦИК).