Москва запретила Токију: Узвратићемо ако испоручите ракете Кијеву

Русија ће такву помоћ у даљем "пумпању" Оружаних снага Украјине оружјем сматрати саучесништвом Токија у кривичним делима Кијева, истакао је вршилац дужности директора департмана за Азију руског Министарства спољних послова Сергеј Жесткиј

Русија је упозорила Јапан на последице због испоруке америчких ракета за противваздухопловне системе "патриот", које могу да се нађу у Украјини, изјавио је вршилац дужности директора департмана за Азију Министарства иностраних послова Русије Сергеј Жесткиј.

"Када је у децембру 2023. године администрација Фумиа Кишиде ублажила националне прописе о извозу војних производа, како би Америци испоручила ракете 'патриот' произведене по лиценци у Јапану, Токио је директно упозорен преко амбасадора у Москви Акире Мутоа, да не сумњамо да је крајњи корисник - кијевски режим", казао је Жесткиј.

Он је навео да ће Русија испоруку оружја Украјини сматрати саучесништвом у злочинима кијевског режима.

Осим тога, Министарство спољних послова Русије је позвало јапанског амбасадора  на разговор о ситуацији у Украјини.

Бела кућа је крајем децембра потврдила да је Токио одлучио да САД испоручи ракете, изјавивши, да ће то омогућити већу безбедност Јапана као и учвршћивање мира и стабилности у Индијско-пацифичком региону.

Јапанска амбасада је након састанка амбасадора Акира Мутоа са замеником министра спољних послова Русије Андрејем Руденком потврдила да ракете које се испоручују Вашингтону "неће бити коришћене у Украјини".