Русија

Љиљана Смајловић: Свет јединствен у осуди напада у Москви, али не и искрен

Жаљење и осуде изражавају и они који ликују што се терористички напад десио у Русији, указује ауторка "Релативизације"
Љиљана Смајловић: Свет јединствен у осуди напада у Москви, али не и искрен© FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Свет је декларативно јединствен у осуди терористичког напада у Москви, али не и искрен, изјавила је за РТС ауторка емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић, која додаје да је упадљиво да су Американци, чим се напад у Москви десио, саопштили да злочин нису починили Украјинци.

Изјаве сажаљења, жаљења и осуде тероризма исказују они који, према њеним речима, вероватно потајно ликују што се ово десило Русији и Владимиру Путину, нарочито након његовог тријумфалног реизбора за председника.

Према њеним речима, у Москви, као и целој земљи, није било тероризма неко време, а Путин је део своје каријере управо изградио на томе да је изашао на крај са чеченским терористима.

"То је део његовог кредибилитета и то је сада под нападом. Погрешно је рећи коме је ово корисно. Не можемо пре истраге. Можемо рећи коме користи, али не и да је тај извршио напад. Јасно је да користи противницима Русије и Путина, и онима који желе да га представе као човека који се више бави домаћим, унутрашњим непријатељима од терориста", наводи Смајловићева.

Смајловићева наводи да се у Путиновом говору, после напада, истиче да није споменуо ИСИС, већ да је изнео податке из истраге који указују да се на украјинској граници чекало да ови људи стигну, као и да је постојала подршка, припрема и помоћ да пређу.

"Није оптужио Украјину и украјинске службе безбедности, али се спекулише да је тиме што је изоставио ИСИС, хтео да каже да је Украјина одговорна, без обзира на то ко је извео напад", навела је Смајловић.

Новинарка наглашава да је било упадљиво то што су Американци, чим се десио напад, саопштили да Украјина није извела напад.

"Последње саопштење Беле куће каже да су сигурни да је то ИСИС, те да нема украјинске умешаности. Знамо да је Запад и код ранијих украјинских напада на унутрашњост Русије проглашавао унапред да знају да нису Украјинци, па се испоставило да јесу", наводи гошћа Дневника.

Смајловићева сматра да је необично да страна држава, чим се напад десио, зна ко није починио злочин, а да при том не зна ко јесте.

image