Русија

Москва: Огорчени смо што није одржана седница о НАТО агресији

Министарство спољних послова Русије наводи да је исказано нечувено непоштовање према министру спољних послова Србије Ивици Дачићу, који је у Њујорк допутовао како би учествовао на седници
Москва: Огорчени смо што није одржана седница о НАТО агресијиwww.globallookpress.com © Roman Denisov

Огорчени смо некоректним и непрофесионалним понашањем Француске, која је 25. марта, заједно са западним савезницима, саботирала одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећеној 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију, саопштило је руско Министарство спољних послова. Додаје се да Руска Федерација намерава да успе у томе да се седница у неком тренутку одржи, будући да је то битан историјски моменат за цео Балкан.

"Намеравамо да се залажемо да дође до одржавања седнице Савета безбедности УН о НАТО агресији против Југославије у овом или оном облику. То није био само један тренутак у историји, то је прекретница која је утицала на то да ситуација на Балкану данас буде онаква каква јесте", наводи се у званичном саопштењу министарства.

Москва додаје и да је "исказано нечувено непоштовање према Ивици Дачићу, вршиоцу дужности премијера, министру спољних послова Србије, који је у Њујорк допутовао како би учествовао на седници".

Министарство напомиње и да је Француска, као једна од пет сталних чланица Савета безбедности, имала "посебну историјску обавезу да поштује привремена правила процедуре и друге норме њеног рада, које су се током формирале током дугог низа година на основу узајамног поштовања, и узимања у обзир међусобних интереса".

Руска страна, која је иницирала одржавање седнице СБ УН о НАТО агресији, додаје да је, са своје стране, начинила уступке и пристала да као један од излагача буде и представник секретаријата НАТО-а, "организације која сноси директну одговорност за распад Југославије и креирања жаришта нестабилности на Балкану".

"Жалимо што је јапанско председавање Саветом безбедности УН подлегло утицају Француза", поручује Москва.

image