Русија

Од старог гвожђа до савремених тенкова: Русија модернизује Т-80

Поред поправке и модернизације већ постојећих, средином септембра 2023. године главни извршни директор "Уралвагонзавода" Александар Потапов најавио и поновно покретање производње ових тенкова, након више од 20 година
Од старог гвожђа до савремених тенкова: Русија модернизује Т-80www.globallookpress.com © MOD Russia

Пољски портал специјализован за војне и теме из области безбедности "Дифенс 24", објавио је фотографију сателитског снимка на коме се може видети простор једног од постројења за поправку оклопних возила и огромна количина тенкова Т-80 који се ту налазе.

У питању је 61. фабрика за поправку оклопних возила у Стрелни код Санкт Петербурга, која се налази у власништву "Уралвагонзавода" – највећег произвођача тенкова на свету. Како наводи пољски портал, на фотографији се могу видети тенкови који се налазе у резерви, међутим, приметно је да их има мање него што их је било 2020. године на истом месту.

Разлог за то је процес поправке и модернизације који се одвија у фабрици, са циљем довођења старих модела на стандард "БВМ", а интересантно је да "Дифенс 24" оцењује да на основу расположивих ресурса, "руска војска може водити сукоб у Украјини још две до три године (ако не и дуже)". Ова процена поклапа се са извештајем британског Интернационалног института за стратешке студије (ИИСС), који је изнео сличне податке.

Такође, оно што се може видети када се упореде слике из 2020. и 2024. јесте знатно мањи број зарђалих тенкова Т-80, од којих се један део више не налази на простору фабрике, док су и преостали делимично рестаурирани. 

Поред поправке и модернизације већ постојећих, треба подсетити да је средином септембра 2023. године главни извршни директор "Уралвагонзавода" Александар Потапов најавио и поновно покретање производње тенкова Т-80, након више од 20 година, и то највероватније савремене варијанте Т-80БВМ.

image
VV inauguration
banner