Русија

"Калашњиков" представља нови шлем: "Барс-л" напреднији од еквивалената

Према доступним подацима, "барс-л" има балистичку заштиту ниво Бр2+, што значи да је сигурно отпоран на дејство метака у калибру 9х21 мм "гјурза"
"Калашњиков" представља нови шлем: "Барс-л" напреднији од еквиваленатаwww.globallookpress.com © Stringer/news.ru

"Московски институт за истраживање челика", иначе део концерна "Калашњиков", приказаће нови титанијумски шлем "барс-л" током изложбе "Експотехностраж – Дан напредних Технологија", која се ових дана одржава у Санкт Петербургу.

Како се наводи у материјалима компаније, нови шлем је по деловима које покрива и спољашње опреме сличан претходном пројект поменутог института – шлему "елбрус-т". Међутим, у односу на свог претходина, "барс-л" има другачији облик и већи ниво отпорности на дејство шрапнела и фрагмената.

Према доступним подацима, "барс-л" има балистичку заштиту ниво Бр2+, што значи да је сигурно отпоран на дејство метака у калибру 9х21 мм "гјурза". Што се тиче заштите од фрагмената, наводи се да нови шлем може заштитити војника од стандардних фрагмената који се крећу брзинама између 700 и 720 м/с, што је боље у односу на еквиваленте направљене од полиетилена ултра велике молекулске тежине, или арамида.

Побољшања у нивоу заштите су довела и до благог повећања тежине шлема у поређењу са ранијим моделима, и то за неких 100 до 120 грама. Међутим, како наводе дизајнери, предности које нуди "барс-л" превазилазе мало повећање тежине.

image