Захарова: Како је створена Доњецка Народна Република

До настанка ДНР-а дошло је након државног удара у Кијеву за који су директно били заинтересовани Американци и њихови сателити. Уследило је кршење основних права становника Донбаса, који су, у страху за своју егзистенцију, формирали јединице за одбрану народа

На данашњи дан, 7. априла 2014. године, у Доњецку је формиран Савет представника општина, политичких партија и друштвених организација Доњецке области на којем је утврђена Декларација о суверенитету и Акт о државној самосталности Доњецке Народне Републике, подсетила је Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова на овонедељном брифингу.

Резултати референдума од маја исте године, који су одржани у Доњецкој области, показали су да је чак 89,7 одсто гласача гласало за стварање суверене државе.

Говорећи о томе како је дошло до тога, Захарова је подсетила:

"Пре десет година, уз активно мешање САД и њихових савезника, у Кијеву је извршен крвави државни удар, услед којег су на власт дошле радикалне националистичке снаге. 'Мајдан' је довео до оштре поларизације украјинског друштва, што је створило предуслове за оружани грађански сукоб".

"САД и њихови сателити били су директно заинтересовани за државни удар у Кијеву. Они су однеговали екстремисте, који су почели да успостављају сопствена правила, намећу друштву националистичку идеологију, прекрајају историју и да у суштини претварају Украјину у антируски пројекат".

Портпарол руског МСП-а подсећа да су први законски кораци, које су предузели "победници Мајдана" уплашили становнике са југоистока тадашње Украјине, који су се спонтано организовали у јединице за одбрану народа. 

"Људи су захтевали поштовање својих законских права, пре свега, да говоре на свом матерњем језику. У таквим условима нове кијевске власти започеле су тзв. 'антитерористичку операцију' за оружано сузбијање народских протеста у Донбасу".

"Кијев и његови покровитељи, уместо да се политичким путем договоре са суграђанима, покренули су казнену операцију, а заправо грађански рат. Русија се залагала за мирно решење украјинске кризе. Знамо и видимо како се све завршило", поручује Москва.