Русија

Руски конструктори развили нове управљачке модуле за ФПВ дронове

Унапређивање управљачке опреме доприноси могућности да се ФПВ дронови користе на већим дометима
Руски конструктори развили нове управљачке модуле за ФПВ дроновеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Стручњаци из конструкторског бироа "Хермес", део компаније "Кајсант", развили су нови управљачки модул који може значајно повећати домет руских ФПВ дронова, рекла је за руски РТ Алена Баландина, директорка развоја поменутог предузећа.

"Конструкторски биро 'Хермес', ново одељење 'Кајсанта', развио је нови контролни модул. Његова главна предност је повећан домет лета ФПВ дронова без употребе релејне опреме. Спровели смо одговарајуће тестове и остварили домет од 20 км. Ово је загарантована удаљеност лета без икаквих додатних подешавања. Поређења ради, данас, без репетитора, ФПВ дронови са хеликоптерским погоном лете 5-10 км", изјавила је Алена Баландина.

Према њеним речима, контролни модул састоји се од микрокола и диполне антене, који комуникацију између дрона и конзоле оператера. Инсталација производа траје око пет минута, може се извршити на линији фронта и за то је потребна само лемилица.

Поред тога, како је саопштила Баландина, ФПВ дронови већ могу да се користе на удаљености већој од 100 км. Да би обезбедили такав домет лета, стручњаци из "Хермеса" су направили сет релејних уређаја отпорних на буку.

"Приликом развоја нових репетитора, дизајнери Хермеса су узели у обзир специфичности система ПВО. Војска настоји да користи ФПВ дронове у већем обиму и на знатно већим удаљеностима. Ако је потребно прећи дистанцу од 20 км, предлажемо коришћење репетитора који су отпорни на електронске противмере непријатеља и изворе електромагнетног зрачења као што су далеководи – који по правилу стварају сметње у ваздуху", истиче она.

Истовремено, према речима Баландинове, нови репетитори су способни да обезбеде комуникацију чак и у лошим временским условима, са променљивим тереном и у присуству разних других препрека, укључујући и урбана подручја.

image