Русија

Пушилин: Русија становницима ДНР гарантује поштовање традиције, културе и историје (ВИДЕО)

Лидер Доњецке Народне Републике је, поводом 10 година од формирања те републике, захвалио свим становницима на храбрости, поштењу и истинском патриотизму
Пушилин: Русија становницима ДНР гарантује поштовање традиције, културе и историје (ВИДЕО)© Alexander Rekun/Global Look Press

Доњецка Народна Република (ДНР) слави десету годишњицу проглашења суверенитета као пуноправног дела Русије, што значи да је њеним становницима загарантовано поштовање традиције, културе и историје региона, изјавио је лидер те републике Денис Пушилин. 

"Славимо 10. годишњицу прекретнице као пуноправни део Руске Федерације. Живимо у Русији, где се поштују традиција, култура и историја сваког региона, где не покушавају да наметну туђе вредности и негују своје. Управо томе смо тежили када смо одређивали судбину Донбаса. Данас нам то гарантује наша велика држава", поручио је Пушилин у видео-поруци на Телеграму.

Он је захвалио свим становницима ДНР на храбрости, поштењу и истинском патриотизму, уз напомену да је свако од њих херој.

"Дешавања из 2014. године и независност ДНР памтим веома добро, без обзира што сам имала 19 година. Тада су нам на факултету дали задатак да снимимо репортажу о Доњецку и људима који тамо живе. Сасвим случајно смо са младима почетком марта 2014, када је почело руско пролеће, били на тим митинзима, у центру Доњецка, за подршку ДНР и Русији. Већ се тада говорило да не желимо да будемо са таквом Украјином и таквом владом", изјавила је блогерка Аљона Морозова из Доњецка.

Не жалимо што смо изабрали Руску Федерацију

Додала је да се дан када је ДНР постала независна славио као празник, људи су били убеђени да су направили прави избор што су променили курс и вратили се отаџбини.

"Повратак отаџбини је био дуг процес, пун крвопролића, зато што су убрзо након тога почели сукоби. Али ми нимало не жалимо што смо изабрали Руску Федерацију, јер ми смо историјски регион усмерен на Русију", прецизирала је она.

За житеље региона који су били против Мајдана и државног преврата независност ДНР је значила само једно: да не желимо да будемо са онима који су изазвали тај Мајдан, навела је блогерка.

"Желели смо мир и да говоримо на руском језику, а тада нисмо ни сањали да ће се Донбас вратити Русији, али заиста јесмо томе тежили. Увек смо говорили на руском језику, гледали совјетске филмове, учили руску културу. Сви знају да је Донбас увек био за пријатељство с Руском Федерацијом", истакла је Морозова.

Шеф суседне Луганске Народне Републике (ЛНР), чији је суверенитет проглашен на митингу у Луганску 27. априла 2014, Леонид Пасечник је навео да су ДНР и ЛНР стајале раме уз раме против кијевског режима, "показујући целом свету пример истинског јединства, снажног, челичног, рударског карактера".

"Под непријатељским гранатирањем заједно смо се борили за руски Донбас – јак, слободан, непобедив. Наш заједнички сан се остварио – данас смо део велике земље. Али борба против украјинских неонациста се наставља. Не сумњам да ће ускоро територија Доњецке Народне Републике бити потпуно ослобођена и да ћемо заједно прославити нашу победу. Свим становницима ДНР искрено желим снагу, храброст и дуго очекивани мир", написао је Пасечник на Телеграму.

image