Русија

Захарова: Француска губи суверенитет, предала носач авиона у руке НАТО-а

Када се буде расправљало о питањима европске и глобалне безбедности, Русија ће на француски нуклеарни арсенал да гледа као на амерички и британски, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Захарова: Француска губи суверенитет, предала носач авиона у руке НАТО-аwww.globallookpress.com © Mathieu Coquillet via www.imago-/www.imago-images.de

Француска је још једном показала да губи суверенитет и то у сфери нуклеарног оружја, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу, коментаришући одлуку Париза да преда НАТО-у носаче авиона "Шарл де Гол" и пратеће ратне бродове за учешће у поморским вежбама Алијансе у Средоземном мору.

"Француска, по први пут у својој историји, даје најважнији брод националне морнарице, који је кључни чинилац нуклеарног одвраћања, под вођство НАТО-а", објаснила је Захарова.

Такве одлуке су суверено право француског руководства, додала је портпаролка МСП-а.

Међутим, овај потез наликује на изјаву француског председника Емануела Макрона о "европеизацији" француског нуклеарног арсенала, што је изазвало бурне расправе у Француској, подсетила је Захарова.

"У време председника Шарла де Гола француски нуклеарни арсенал се сматрао једним од стубова националног суверенитета и независне француске спољне политике", наводи она.

"Шарл де Гол је, како би сачувао стратешку аутономију и суверенитет у доношењу одлука, повукао своју земљу из војне команде Алијансе 1966. године", навела је званична представница руског МСП-а.

Ако се та чињеница узме у обзир, симболично је што се ера независности Париза завршава преласком носача авиона названог у част Шарла де Гола под команду НАТО-а.

Француска спољна политика се све више удаљава од традиције Шарл де Гола и губи некадашњу независност, утапајући се у принципе Европске уније и НАТО-а, закључила је.

Русија ће, због оваквих одлука Париза, када се буде расправљало о питањима европске и глобалне безбедности, на француски нуклеарни арсенал да гледа као на амерички и британски, поручила је МАрија Захарова.

image
VV inauguration
banner