Русија

Како уништити ХИМАРС? (ВИДЕО)

Према доступним информацијама, погођени ХИМАРС је претходно тешко оштећен и остао имобилисан на путу на око два километра удаљености од града Лимана у ДНР
Како уништити ХИМАРС? (ВИДЕО)Getty © Jakub Porzycki/Anadolu Agency

Оружане снаге Руске Федерације уништиле су још једно лансирно возило вишецевног ракетног система М142 ХИМАРС америчке производње, које је користила украјинска војска, и то употребом лутајуће муниције "лансет".

Према доступним информацијама, погођени ХИМАРС је претходно тешко оштећен и остао имобилисан на путу на око два километра удаљености од града Лимана у ДНР, где га је 27. или 28. априла пронашао руски "лансет".

На друштвеним мрежама се убрзо појавио и снимак уништавања, који је најпре објавио руски новинар Владимир Соловјев на свом званичном телеграм каналу.

Иако је руска војска већ уништила неколико лансирних возила поменутог система, ово је први забележен случај да је ХИМАРС уништен "лансетом".

Како се може видети на снимку, у терминалној фази лета, оператер дрона камиказе је ручно наводио летелицу уз помоћ термовизијске камере. Претпоставља се да је претходно "лансет" самостално долетео до означене области уз помоћ сателитског и инерцијалног система навођења, на основу координата добијених од другог извиђачког дрона који је снимио тренутак удара.

Такође, може се приметити да је иза оштећеног ХИМАРС-а било паркирано још једно возило, највероватније џип, поред ког су стајала четири украјинска војника, који нису приметили "лансета" све док није постало касно.

Судећи по јачини експлозије и по томе што се након иницијалне експлозије могао видети призор сличан ватромету, могло би се закључити да је на лансирном возилу и даље било ракета, које су се детонирале приликом удара.

image