Русија

Наришкин: Изјаве западних политичара о слању трупа у Украјину крајње неодговорне

Западни политичари све чешће помињу потенцијално слање војске у Украјину
Наришкин: Изјаве западних политичара о слању трупа у Украјину крајње неодговорне© Global Look Press/Keystone Press Agency

Изјаве западних политичара о могућности слања војске у Украјину су крајње неодговорне и могу се сматрати ескалацијом сукоба, рекао је за "РИА Новости" директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин.

"То су крајње неодговорне изјаве западних политичара, а чак се и саме изјаве могу сматрати ескалацијом сукоба са њихове стране", рекао је Наришкин. 

Западни политичари све чешће помињу потенцијално слање војске у Украјину.

Подсетимо, председник Француске Емануел Макрон рекао је у фебруару да западни лидери разговарају о могућности слања трупа у Украјину.

Он је признао да консензус још није постигнут, али да се "ништа не може искључити".

У интервјуу за "Економист" почетком маја Макрон је поновио да не искључује ову могућност ако Русија пробије прве линије фронта. Како је навео, "многе земље" су се сложиле са идејом Француске о могућем слању трупа.

Лидер демократске мањине у Представничком дому америчког Конгреса Хаким Џефриз недавно у интервјуу за Си-Би-Ес њуз није искључио учешће оружаних снага САД у сукобу у Украјини.

Према његовим речима, такав сценарио је вероватан у случају да Кијев буде поражен, будући да Вашингтон "не може да дозволи пад Украјине".

Истовремено, како је касније пренео портпарол Стејт департмента Метју Милер, председник САД Џозеф Бајден је јасно ставио до знања да Америка неће слати трупе у Украјину.

image