"Русија ће вратити мир у Донбас": Путин честитао годишњицу независности ДНР и ЛНР

Решићемо најтеже проблеме и обновити све што је уништено, поручио је руски председник поводом 10 година откако су становници Донбаса, незадовољни државним превратом у Кијеву, изашли на референдум и гласали за независност Доњецке и Луганске Народне Републике

Доњецка Народна Република је пуноправни субјект Русије, а њени становници с правом могу бити поносни на своју историју, војну и радничку традицију, као и на хероје који се боре за своју родну земљу и часно испуњавају дужност за време Специјалне војне операције, поручио је руски председник Владимир Путин.

"Осам дугих година под блокадом, упркос гранатирању и провокацијама неонациста, бранили сте Донбас и у септембру 2022. изразили непоколебљиву вољу: да будете заједно са својом матицом – Русијом. Честитам вам 10. годишњицу формирања Доњецке и Луганске Народне Републике", наводи се у Путиновој честитки на сајту Кремља.

Руски председник је додао да, упркос агресивном деловању неонациста, становници тих региона нису издали своје претке и нису дозволили да се избришу њихови војнички и радни подвизи, и тако сачували ту свету везу између генерацијама, која је увек чврста основа за кохезију и успешан развој.

"Верујем да ће временом бити могуће вратити мир у Донбас, решити најтеже проблеме и обновити све што је уништено", поручио је Путин.

Десет година од референдума за независност

Данас се навршава 10 година откако су становници Донбаса, незадовољни државним превратом у Кијеву, изашли на референдум и гласали за независност Доњецке и Луганске Народне Републике.

Наиме, државни удар у Кијеву догодио се у фебруару 2014. године. Против нелегалне власти изјаснили су се становници појединих региона истока и југа земље. 

Становници тих региона се нису слагали са политиком борбе против утицаја Русије, жељом за улазак у НАТО и прекидом добросуседских односа са Русијом. Као одговор на масовне протесте, украјински председник Александар Турчинов најавио је почетак војне операције у априлу.

Истог месеца демонстранти у Доњецкој области формирали су Врховни савет, који је 7. априла прогласио суверенитет региона, а у Луганску одлука је донета 27. априла на конгресу представника територијалних заједница, политичких партија и јавних организација региона.

У оба региона референдуми о самоопредељењу били су заказани за 11. мај.

На гласачком листићу било је само једно питање: "Да ли подржавате Акт о државној независности Доњецке Народне Републике?" и две опције одговора - "да" или "не". За референдум је одштампано више од три милиона гласачких листића на украјинском и руском језику.

Више од 89 одсто гласова дато је за државну независност (У Луганску - 96,2 одсто, а у Доњецку - 89,7 одсто). 

Такође утврђени су празнични датуми: 11. мај – Дан Републике обележава се у ДНР, а 12. мај – у ЛНР.

Нове власти у Кијеву нису признале референдум и покренуле нову фазу АТО, а борбе су само добиле на замаху: Украјина је убрзо почела да користи тенкове, авионе и артиљерију. Као одговор, у ДНР је почела да се формира наоружана милиција, у којој, како се испоставило десет година касније, је било прегршт хероја који нису жалили живот за слободу отаџбине.