Бивши званичник Пентагона: Москва хоће да раскомада кијевске снаге код Харкова – и добро јој иде

За разлику од "НАТО кругова" који су снажно убеђени да је Харков главна мета руске војске, Стивен Брајен тврди супротно

Русија настоји да "дезинтегрише" украјинску војску скорашњим напредовањем у близини Харкова и већ је далеко поодмакла на том путу, пише бивши заменик помоћника министра одбране САД Стивен Брајен у свом блогу "Вепонс енд стратеџи", а преноси "Ејжа тајмс".

За разлику од "НАТО кругова" који су снажно убеђени да је Харков главна мета руске војске, Брајен тврди супротно. Како оцењује бивши амерички званичник, Москва жели да примора Кијев да пребаци своје војнике са других позиција и подели украјинске снаге на два дела, или их потпуно "дезинтегрише".

"У том случају идеја није само да се заузме територија, већ и да се уништи способност Украјине да пружи отпор. Много је показатеља да Русија има успеха у текућој операцији", пише Брајен.

Први показатељ је одлука украјинског председника Владимира Зеленског да смени бригадног генерала Јурија Халушкина, главнокомандујућег северног дела украјинске линије одбране, док је други то што се сама линија одбране, коју чине махом дубоки ровови, показала као недовољна, пошто кијевске снаге нису успеле да изграде бункере, наводи Брајен.

Трећи показатељ је неефикасност украјинских (односно, западних) тенкова. "Једна од лекција украјинског рата је да оклоп више није оружје на фронту ако га могу уништити јефтини беспилотне летелице, ваздушне мине и противтенковско оружје", наводи бивши амерички званичник.

"Наводно су још један 'aбрамс' и најмање још један 'леопард' уништени у протеклих неколико дана. Чини се да су тенковске битке великих размера постале домен историје", додаје он.

Четврти показатељ је то што је велики број украјинских војника заробљен или се предаје, наводи Брајен и напомиње да су предаје значајне за морал пошто су углавном у питању "прекаљени војници, а не нови регрути", те да постоје извештаји о јединица које нису вољне да изврше офанзивне задатке или које се повлаче без наређења својих команданата.

Пети показатељ је хапшење најмање два пуковника из снага за заштиту украјинског председника, а шеф тима за безбедност Зеленског је смењен. Брајен сумња да Русија стоји иза наводне завере за "атентат" и напомиње да постоји могућност да је реч о неким "НАТО партнерима", који су закључили да је Зеленски непопуларан и проблематичан.

"Последњи показатељ је то што Зеленски и његова војска сада знају да Запад неће слати трупе да спасе (Зеленског) или Украјину... Вашингтон је рекао да нема НАТО трупа. НАТО је рекао да нема НАТО трупа. А сада чак и Макрон каже да заиста није тако мислио", пише Брајен.

Како додаје, врло је могуће да украјинска војска неће опстати ни у средњем року.

"Нема довољно војника, а они који се и даље боре су уморни, а неки очигледно обесхрабрени. Верујем да је непосредни циљ Русије да раскомада украјинску војску и да је у томе већ доста напредовала. Следеће је шта ће се догодити у Кијеву", закључује Брајен.