Русија

МСП Русије за РТ Балкан: Срби први народ Европе који је искусио шта је "црна трансплантологија"

Оно што данас раде косовски Албанци према Србима јако подсећа на оно како се кијевски режим понаша према становницима Донбаса, истиче портпаролка Министарства спољних послова Русије
МСП Русије за РТ Балкан: Срби први народ Европе који је искусио шта је "црна трансплантологија"Getty © SOPA Images / Contributor

Срби су били први народ на европском континенту који су сазнали шта је то "црна трансплантологија" (трговина органима), а да су се ови случајеви заиста догодили на територији Србије, потврђено је и у мемоарима Карле дел Понте, каже данас за РТ Балкан портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Говорећи о ситуацији у Србији, Захарова подсећа да је оно што данас раде "косовски бандити против Срба" слично ономе што кијевски режим ради против грађана Донбаса.

"Зар то није тако? 'Црна трансплантологија'. Први пут на европском континенту управо су Срби сазнали шта је то. О томе су сазнали не из филмова, већ на основу масовних гробница, што је касније било и потврђено, али нажалост за то нико није кажњен", истакла је Захарова. 

Она је подсетила и да су напади на православне хришћане и храмове у Украјини слични ономе што се данас дешава у јужној српској покрајини.

"А рушење храмова и цркава које се дешава на Космету, уз непосредну директиву косовских главешина... Како то само личи на оно што се дешава у Украјини са православним храмовима и гоњењем православних хришћана, који нису хтели да одустану од канонске цркве", истакла је Захарова.

Ипак, на мети су данас, како каже, и новинари и сви они који у јавности указују на поменуте инциденте, што је посебно актуелно у данашњој Украјини. 

"Гоњења новинара, убиства новинара, спискови новинара који буквално треба да буду уништени (које прави кијевски режим). И њих убијају. Сетите се колики је број новинара страдао за време НАТО бомбардовања Србије, који су погинули на разне начине", казала је она.

Захарова истиче да кијевски режим ниједном није осудио НАТО агресију на Србију. 

"Ниједном нисам чула од тренутних кијевских власти – ни од Зеленског, ни од његовог претходника Порошенка, никаквих речи осуде чак ни према датумима, годишњицама НАТО бомбардовања Србије. Ниједном се није могла чути осуда. Разумете? То је такође показатељ и то је такође потребно памтити", поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова. 

Захарова није хтела да коментарише питање наше редакције шта је Кијев желео да постигне недавном посетом прве даме Украјине Елене Зеленске и шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе Београду, али је пажњу скренула на део нашег питања у којем се наводи да Србија није увела санкције Русије.

"То показује да је руководство (Србије) суверено у својим одлукама", оценила је портпаролка.

Санкције које је Запад увео против Русије су "нелегитимне и незаконите", подсетила је, оценивши и да се одлука Београда заснива на "националним интересима земље и ставу њених грађана, али и на сопственом историјском искуству".

"Непридруживање овим санкцијама није повезано само са стратешким везама Москве и Београда, већ и са тим што су то незаконите санкције. Одбијањем да им се придружи, Србија је показала да не жели да учествује у незаконитим авантурама Запада", закључила је Захарова. 

Односи са Србијом равноправни, прагматични и узајамно корисни

Наше односе са Србијом развијамо на равноправној, прагматичној и узајамно корисној основи, рекла је у разговору са медијима портпаролка руског Министарства спољних послова. 

"Рaзвили смо стабилан, партнерски дијалог у различитим сферама. Разговарамо о широком кругу различитих питања, тако да, искрено говорећи, знамо који је наш став и ми га у том смислу реализујемо", одговорила је Захарова на питање новинара "Амбасадорског живота". 

"Прочитала сам у вестима да је било речено да ће се одржати неки интересантни, бизнис форуми Украјине у Србији. Ја не знам да ли су они упознати са економским показатељима (Украјине) и са тим шта се тамо дешава с економске тачке гледишта. Да ли су они који желе да реализују ове форуме са Украјином упознати са тим шта Украјина ради са предузетницима и бизнисом и шта уопште ради са људима. Да ли знају да због тога што добија огромне суме новца са Запада, Украјина потписује огромне кредите и обавезе. И због тога шаље гаранције у живом облику, у виду људи – које шаље на клање. И још нешто. Хајде да се заједно надамо да украјинске инвестиције у економију Србије неће бити ништа мање од америчких", казала је она.

image