МСП Русије: Истина ће пронаћи пут захваљујући РТ и другим руским медијима

Европска комисија тврди да подржава демократију, слободу речи и плурализам мишљења, а ипак прогони руске медије, указала је Захарова и додала да Запад неповратно губи демократске вредности

Истина ће пронаћи свој пут захваљујући напорима руских новинара и медија, каже данас за РТ Балкан Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије. 

Запад показује јаке симптоме неповратног губљења демократских вредности – суштински он их одбија и руши, навела је Захарова.

Одговарајући на питање наше редакције у вези са недавним брифингом Европске комисије на ком су западни медији показали незадовољство чињеницом да су портали РТ и "Спутњик" доступни на територији европских држава, иако им је Брисел увео забрану емитовања 2022. године, Захарова каже да је таква полемика у ЕК неразумна.

"Ако тврде да подржавају демократију, слободу речи и плурализам мишљења, како могу да дискутују и гледају како поједини новинари с пеном на устима позивају чиновнике на тоталну информациону блокаду својих колега новинара", истиче Захарова.

"Новинари прозападног крила су позивали на линч других 'неодговарајућих' медија. Дакле, не полиција и безбедносни органи, већ сами новинари. А све се ово одвија иза зидина структуре, која слободу изражавања и демократију представља као своју древну мисију", навела је она.

Ипак, без обзира на огроман притисак Запада, забране, блокаду и мучење руских новинара – они се не предају и не планирају да се предају, поручила је Захарова.

Руски медији су свесни да читав свет жели да чује њихову тачку гледишта, јер су људи жељни објективних информација и истине, истакла је руска званичница.

Зато ће, како је закључила, РТ, "Спутњик" и друге руске медијске куће наставити да раде, чак и са токсичних места и опасних по живот.

"Истина ће пробити свој пут до људи захваљујући управо њиховим напорима", казала је она.

Идеале либерализма нису издале и погазиле само европске бирократе, већ и дресирани медији који су свих ових година припитомљавани и обучавани да за велики новац послушно следе мејснтирим који је одобрио политички врх, навела је Захарова.

"Они су навикли да подржавају антируски курс – знају само за русофобију, текстове по поруџбини и плату која им на време долази као и друге пријатне бонусе. А то што истина пати и што је већ одавно нема на њиховим страницама, нимало их не брине", рекла је Захарова.

Зато је појам независно новинарство неспојив са таквим медијима, додала је она.

Публика у ЕУ има потребу да чује алтернативно мишљење, уморна је од мејснтирма који им се сервира из године у годину, нагласила је Захарова.

Ако ЕУ предузме поменуте мере против руских новинара и медија, онда ће и западни новинари морати да осете узвратне мере – Русија ће одговорити муњевитом брзином и изузетно болно за Запад, поручила је Захарова.

"Ако макар један руски медиј буде подвргнут неоправданим ограничењима, то ће се одразити и на њихове колеге овде у Русији. Ово није претња, па чак ни упозорење, већ изјава о неизбежном развоју догађаја под одређеним околностима. За сваки случај, хтели смо да унапред да разјаснимо све недоумице", закључила је Захарова.