Русија

Путин захвалио Шојгуу на служби: Напредујемо на свим правцима

Белоусов је за новог министра одбране предложен због све већих издвајања за војску, објаснио је руски лидер на данашњем састанку са војним командантима, којем су присуствовали и Сергеј Шојгу и будући министар одбране
Путин захвалио Шојгуу на служби: Напредујемо на свим правцима© Kremlin.ru

Председник Русије Владимир Путин захвалио је данас досадашњем министру одбране Сергеју Шојгуу на његовом доприносу изградњи Оружаних снага Русије. Уз констатацију да руске трупе свакодневно напредују на фронту, председник се на резултатима захвалио и командантима војних округа са којима се састао данас.

"Не само да су одбијени сви противнапади непријатеља, већ наше трупе свакодневно напредују на свим правцима и побољшавају све положаје", прецизирао је Путин.

Састанку присуствује и будући шеф Министарства одбране Русије Андреј Белоусов којег је Путин предложио за Шојгуовог наследника. 

"Што ефикасније буде радила армија, то ће сукоб скорије бити могуће решити мирним путем", рекао је председник. 

Путин је објаснио да је Белоусова предложио за новог министра одбране због све већих издвајања за војне потребе, након чега га је представио војним командантима. Белоусов је, подсетимо, стекао репутацију сјајног економисте у влади Михаила Мишустина и има потпуно поверење председника Русије. 

Путин је додао да неће бити измена у саставу Генералштабу. Он функционише ритмично, и успешно, оценио је.

"Рад иде по плану који је одобрила и припремила команда и Генералштаб. Сви постављени задаци се извршавају. Да, ми сви разумемо да још много тога треба да се уради, многе ствари нису биле јасне до почетка борби, ни нама, ни свима онима који се на овај или онај начин у свету баве изградњом својих оружаних снага. То је очигледно. Али то колико брзо одговарамо на захтеве времена уверава нас да ћемо сигурно решити све проблеме ове врсте", поручио је руски лидер.

Према његовим речима, Русија ће ове године за потребе одбране и безбедности издвојити 8,7 одсто укупних расхода или мало више од тога. То су, како је оценио, велики трошкови, те ће бити потребно веома пажљиво управљати њима. 

Лидер је, такође, напоменуо да све већи војни трошкови не треба лоше да утичу на друге аспекте попут социјалних обавеза државе пред грађанима, образовање, здравство, подршку ветеранима и тако даље.

"Надам се да ће се Андреј Белоусов на најбољи могући начин носити са овим задатком. Између осталог, он се недавно, по мојој директиви, бавио развојем беспилотних летелица и других беспилотних возила. Министар одбране, који је напустио ову функцију, поред обављања дужности секретара Савета безбедности, водиће и Комисију војно-индустријског сектора, и организоваће рад Федералне службе за сарадњу са страним земљама", рекао је лидер.

image