Путин у Кини са Сијем: Јачамо партнерство у братском духу, осећам се као код куће

Председник Русије Владимир Путин састао се с кинеским лидером Си Ђинпингом у Великом дому народа у Пекингу. Путин је на састанку са кинеским лидером истакао да је Кина главни партнер Русије у трговинској и економској сфери, док је Си нагласио да развој односа Москве и Пекинга одговара интересима не само две земље, већ и целог региона и света

Председник Русије Владимир Путин свечано је дочекан испред Велике дворане народа у Пекингу. Његов дочек испраћен је почасном артиљеријском паљбом, дечицом која су махала руским и кинеским заставама, оркестром који је поред руске химне извео и чувену руску песму "Подмосковске вечери".

Званични разговори су завршени, a након састанка потписано је 11 докумената, међу којима је и заједничка изјава Сија и Путина поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Москве и Пекинга.

Кинески председник Си Ђинпинг истакао је на састанку са Путином да су односи Русије и Кине одолели искушењима у условима променљиве међународне ситуације и да су данас постали образац за односе великих сила. Односе Русије и Кине карактерише међусобно поштовање, поверење, пријатељство и обострана корист, поручио је кинески лидер.

"Намеравамо да, као и увек, будемо добри суседи са Русијом, пријатељи од поверења и поуздани партнери, да доследно јачамо вековно пријатељство два народа и да заједнички тежимо развоју и препороду, али и да заједничким напорима бранимо међународну једнакост и правду", нагласио је Си Ђинпинг.

Путин је истакао да је Кина главни партнер Русије у трговинској и економској сфери, те да су две државе успеле да осигурају да њихова сарадња буде независна од трећих страна. То је омогућено управо захваљујући тако великом уделу рубље и јуана у међусобном плаћању, односно, независности од валута других држава.

"Моћан подстицај даљем развоју трговине била је наша одлука да обезбедимо прелазак плаћања на националне валуте. Данас, више од 90 одсто свих плаћања између Москве и Пекинга одвија се у јуанима и рубљама", истакао је руски лидер.

Најбитније информације о посети руског председника Кини пратите у блогу РТ Балкан испод.

16. мај 2024 • 13:37

Цео снимак полагања венца на споменик Народним херојима

Неочекивана ситуација и залутали министар

На овако важним догађајима где је организација на изузетно високом нивоу ипак могу да се десе непредвидиве ствари. Рецимо, руски министар финансија Антон Силуаов неочекивано се нашао у аутобусу који је превозио новинаре.

Како би стигао на концерт ком су присуствовали лидери Русије и Кине, морао је да приложи малу жртву – дао је изјаве за десетак различитих медија.

"Кул је. Важно је да се дође до тачке где треба да се нађемо, у овом случају до концертне сале. Није ми важно чиме ћу доћи до тамо, могао сам и пешке. Мада, не знам пут. Дешавају се различите ситуације, али увек може да се нађе решење", поручио је Министар.

Испорука руског "ауруса" у Кину

Руска марка аутомобила "аурус" може да крене да се испоручује Кини, рекао је први потпредседник владе Денис Мантуров, преноси "Шот".

Према његовим речима, у Кини можда има људи који желе да купе руски аутомобил премијум класе.

Међутим, како би се у Кини покренула продаја руских аутомобила, ваља почети од услужне инфраструктуре, указао је Мантуров.

"За сада је акценат на руском тржишту, али ћемо се у будућности проширити и на кинеско тржиште", поручио је Мантуров.

Инвестициона сарадња у основи руско-кинеских односа

Инвестициона сарадња лежи у основи руско-кинеске сарадње, рекао је данас директор руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев у Пекингу.

Пекинг и Москва су, како је додао, до сада уложили новац у више од 50 пројеката, који су важни за грађане Русије.

Отворена Година културе Русије и Кине

Ова и следећа година објављене су у Русији и Кини за унакрсну Годину културе, што значи да ће у Русији бити обележена година културе Кине, а у Кини - година културе Русије.

С тим у вези, планирано је да се у 38 градова Русије и 51. граду Кине одрже различити догађаји. Очекује се да ће их бити чак 230.

Завршен концерт

Владимир Путин и Си Ђинпинг напустили су концертну салу где је оркестар приредио свечаност поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Пекинга и Москве.

Према распореду се очекује да ће Путин и Си ускоро да се прошетају парком уз обавезно послужење у виду кинеског чаја, након чега ће уследити неформални разговори уз вечеру.

Помоћник председника Јуриј Ушаков је раније рекао да ће се управо на неформалном састанку водити најбитнији разговори, а сам Владимир Путин је обећао да ће тада свом пријатељу Си Ђинпингу предочити детаље сукоба у Украјини.

Путин са премијером Државног савета Кине Ли Ђијангом

Програм који су потписали председници Русије и Кине о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције поставили су нове задатке и дугорочне оријентире руско-кинеских веза, оценио је Владимир Путин на састанку са премијером Државног савета Кине Ли Ђијангом.

Наредни сусрет шефова влада Русије и Кине ће се одржати у Москви, поручио је председник Русије Владимир Путин.

Редовни сусрети шефова влада Русије и Кине су доказали ефикасност, између осталог и у реализацији споразума који су постигнути на највишем нивоу, указао је руски председник.

Опширније о Путиновом састанку са премијером Државног савета Кине читајте овде.

Путин положио венац

Уз свечану музику, председник Русије положио је венац на споменик Народним херојима на тргу Тјенанмен.

Путин је на венац поставио траку у бојама руске заставе на којој пише: "Од председника Руске Федерације".

Национални споменик Кине подигнут је у знак сећања на хероје који су изгубили животе у револуционарној борби кинеског народа у 19. и 20. веку.

Почео концерт у част 75 година од успостављања дипломатских односа Пекинга и Москве

Концерт поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Пекинга и Москве је почео.

Путин и Си уживају у спектаклу.

Путин: Осећам се као код куће

Руско-кинески односи се константно развијају и усавршавају, поручио је председник Русије пре свечаног концерта посвећеног 75. години од успостављања дипломатских односа између Русије и Кине.

Путин се извинио што је дуго говорио без паузе за преводиоце и тако им отежао посао, рекавши да је за то одговорна пријатељска атмосфера због које му је пријатно и осећа се као код куће.

"Извините, молим вас, што сам дуго причао, нисам направио паузу за преводиоца. Једноставно, осећам се као код куће и на тренутак сам помислио да овде већ сви говоре руски", рекао је Путин уз осмех.

Веома је симболично што се на данашњи датум и важни јубилеј покреће велики пројекат "Година културе Русије и Кине", чији програм је веома опширан, а укључиваће позоришне турнеје, филмске фестивале, изложбе музеја и библиотека, форуме, сајмове културе, уметности, концерте, спортска такмичења и много тога, додао је Путин.

Одржаће се и велики кинески конкурс где ће се тестирати познавање руског језика, а сви ти догађаји биће лепо прихваћени у Кини, додао је руски председник.

"Пушкин, Гогољ, Достојевски, Чајковски, Рахмањинов су имена која су добро позната у Кини", додао је Путин.

Цитирао је потом стих из познате песме старе 75 година, који и данас живи у руском народу а гласи: "Руси и Кинези браћа су довека".

"Управо у овако братском духу ћемо наставити да јачамо руско-кинеско стратешко партнерство", поручио је Путин а сала му је одговорила громогласним аплаузом.

"Наша сарадња има неограничене могућности, успели смо да превазиђемо тешке препреке и остваримо најамбициозније задатке", навео је руски председник.

Концертна сала спремна: Чекају се Путин и Си

Концертна сала у којој ће ускоро почети концерт у част 75 година од успостављања дипломатских односа Русије и Кине спремна је за долазак Путина и Сија.

Најбитније из заједничке изјаве Сија и Путина

  • Русија поздравља то што је Кина спремна да помогне приликом политичког разрешења кризе у Украјини.
  • Русија и Кина се противе продужетку сукоба у Украјини и његовом преласку у неконтролисану фазу.
  • Русија и Кина истичу значај дијалога као оптималног начина за решавање украјинске кризе.
  • Русија и Кина сматрају да америчка стратегија и стратегија НАТО-а за Азијско-пацифички регион негативно утиче на ситуацију у овом делу света.
  • Русија и Кина осуђују иницијативе које имају за циљ заплену имовине страних држава.
  • Кина и Русија противе се покушајима појединих земаља да искористе свемир за оружане обрачуне.
  • Кина подржава напоре Русије да заштити свој суверенитет и противи се спољном мешању у њене послове.
  • Русија сматра да је Тајван неодвојиви део Кине и противи се независности Тајвана у било ком облику.
  • Русија и Кина настављају да се залажу за исправно тумачење резултата Другог светског рата и наредне године, поводом 80 година од победе у том рату, планирају да достојно прославе ову годишњицу и да "заједно пропагирају исправну интерпретацију историје".
  • Москва и Пекинг ће наставити да продубљују поверење и сарадњу у војној области, и да шире обим заједничких вежби и борбене обуке.
  • Русија и Кина ће наставити да повећавају удео националних валута, јуана и рубље, у плаћању између Пекинга и Москве.
  • Русија и Кина су се договориле да ће пропагирати духовно-моралне вредности и патриотско васпитање и јачати омладинску сарадњу.
  • Договорено је и да ће се осмислити нове иницијативе у сфери културе, а то подразумева и оснивање новог међународног музичког такмичења "Интервизија".
  • Русија и Кина ће радити на јачању значаја БРИКС-а у свету и интеграцији нових чланова.
  • Русија и Кина с забринутошћу констатују да у свету долази до повећања сукоба и на регионалном и на глобалном нивоу, и оцењују да је ситуација нестабилна.
  • Задатак од највећег приоритета је да се спречи директан војни сукоб нуклеарних држава. 
  • Русија и Кина позива "одговарајуће земље и организације да престану да спроводе конфронтациону политику и да се мешају у унутрашње послове других држава".
  • Русија и Кина се противе акцијама застрашивања САД и њихових савезника у војној сфери, које даље провоцирају конфронтацију са Северном Корејом. 
  • Русија и Кина се залажу да палестинско-израелски сукоб треба бити решен на основу међународног права, уз формирање палестинске државе у границама из 1967. године.

Подсетимо се како је изгледао велелепни дочек председника Путина Кини

Лавров: Став Кине о Украјини је исправан

О украјинској тематици се разговара редовно, став Пекинга је потпуно исправан, оценио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у Пекингу.

Суштина позиције које се придржава Пекинг је у томе да је потребно изанализирати узроке које су довели до сукоба, које онда треба "колективно одстранити".

"Потребно је осигурати безбедносне гаранције за све, али Запад није спреман за то", поручио је министар.

Руска банка ВТБ повећава број радника у филијали у Шангају

Банка ВТБ ће покушати да што више задовољи растућу потражњу за плаћањем у јуанима, рекао је председник Управног одбора банке Андреј Костин у Пекингу, преноси "Известија".

У плану је да се више него дупло повећа број запослених у филијали руске банке у Шангају, што је од 60 до 150 радника, додао је Костин.

ВТБ је тренутно једина руска банка која има све лиценце за пословање на територији Кине, има филијалу у Шангају и представништво у Пекингу.

Почео састанак Путина и Ли Ђијанга

Руски председник Владимир Путин започео је састанак са премијером државног савета Кине Ли Ђијангом. 

Како јавља дописник руске агенције РИА Новости, састанак се одржава у Великој дворани народа, где су раније тог дана одржани руско-кинески преговори на високом нивоу.

Руску страну представљају први заменик шефа владе Денис Мантуров, заменици премијера Татјана Голикова, Александар Новак, Виталиј Савељев, Јуриј Трутњев, Дмитриј Чернишенко,.

Састанку присуствују и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, заменик шефа Председничке администрације Максим Орешкин, секретар за штампу председника Дмитриј Песков, помоћник председника Јуриј Ушаков, руски амбасадор Игор Моргулов.

Ту је и министар економског развоја Максим Решетњиков, директорка Централне банке Елвира Набиулина, директор "Росфинмониторинга" Јуриј Чиханчин, председник Руско-кинеског пословног савета Генадиј Тимченко.

Која документа су потписана након састанка Путина и Сија

У контексту 75. годишњице успостављања дипломатских односа који су ушли у нову епоху, председници Русије и Кине су потписали заједничко саопштење о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције, преноси Кремљ.

Потписан је и споразум између Владе Руске Федерације и Владе Народне Републике Кине о стварању резервата "Земља великих мачака" који ће се налазити на територији обе државе.

Протокол о фитосанитарним захтевима за чичоку која се извози из Руске Федерације у Народну Републику Кину.

Такође, договорен је протокол у вези са инспекцијским, карантинским и ветеринарско санитарним захтевима за говеђе месо које се извози из Русије у Кину.

Потписан је и јединствени концепт развоја острва Бољшој Усуријски, које се налази у близини Хабаровска на реци Амур испод ушћа реке Усури.

Меморандум о разумевању између руског Министарства за економски развој и кинеског Министарства трговине о унапређењу сарадње у области инфраструктуре и инжењерске изградње.

Заједнички акциони план за спровођење Споразума о сарадњи у области санитарне заштите територије.

Меморандум Међународне информативне агенције "Русија данас" и кинеске агенције "Синхуа" о одржавању Експертског форума земаља БРИКС-а. Као и споразум о размени информација и сарадњи између руске "Информационе агенције Русије ТАСС" и кинеске агенције Синхуа.

Меморандум о сарадњи између "Гаспром-медија холдинга" и кинеске медијске корпорације (ЦМГ).

Меморандум о сарадњи између Сверуске јавне организације "Пословна Русија" и кинеског комитета за унапређење међународне трговине.

Почео свечани пријем за Владимира Путина

Почео је свечани пријем кинеског председника Си Ђинпинга, који је приређен у част председника Путина, јављају РИА Новости.

На менију су пекиншка патка, динстани морски краставац с луком, пељмени са шкампима и други специјалитети, а званицама се служе вино и кинеска вотка "Маотај".

Догађаји прати свечани војни оркестар Кине, који свира "Тече река Волга" и друге руске и кинеске песме.

Путин: Хвала кинеским пријатељима за топли пријем

Председник Русије, на почетку свог обраћања, захвалио је Сију и Кини на топлом пријему. Како је рекао, створена је топла и пријатељска, али и прагматична атмосфера.

Партнерство са Пекингом је без сумње пример тога како треба градити односе са државама, поновио је председник Русије на заједничкој конференцији након потписивања докумената, а затим и додао:

"Логично да сам током прве међународне посете допутовао управо у Кину. Наравно да у томе има неке симболике, али није само то у питању. Ови догађаји су испуњени конкретним садржајем, веома су корисни и помажу нам да се искоординишемо и идемо путем који одређујемо заједно са председником Кине".

Он је истакао да су односи са Пекингом ојачани током последњих 75 година и потврдио је да је са Сијем у пријатељској атмосфери данас разговарано о јачању даље сарадње.  

Говорећи о данас потписаној заједничкој изјави, Путин је рекао да ће спровођење циљева који су наведени у овом документу допринети реализацији и других циљева предвиђених раније потписаним споразумима. 

Кина је главни спољнотрговински партнер Русије, а Русија заузима четврто место када је реч о кинеском експорту и импорту, истакао је.

Како је открио, у Кину се посебно појачао извоз прехрамбених производа.

Удео рубље и јуана у плаћању између Пекинга и Москве износи више од 90 одсто, тако да су трговина и инвестиције добро осигурани, те на њих не могу да утичу треће стране, нагласио је руски лидер.

Путин је истакао и да се развија сарадња у најразличитијим областима попут свемира, индустрије, енергетике, туризма, спорта, али и логистике. Одвијају се заједнички пројекти који се тичу и Северног морског пута, поручио је. У исто време, развијају се и културни односи и сарадња у сфери образовања. У фебруару је тако, на пример, у Москви први пут прослављена и кинеска Нова година, подсетио је. 

Ставови Русије и Кине се у многим стварима подударају, поручио је још председник Руске Федерације, додајући да се наставља сарадња у оквиру БРИКС-а, иницијативе "Појас и пут", Евроазијске економске уније и других организација.

"Радимо на изградњи праведнијег и мултиполарног света, који ће се заснивати на међународном праву, одлукама УН-а", а залажемо се и за деполитизацију Светске трговинске организације, Г20 и других економских организација, изјавио је.

Путин се, такође, осврнуо и на ситуацију на азијско-пацифичком простору. 

"Желимо сигурну безбедносну архитектуру у азијско-пацифичком простору и противимо се затвореним војним блоковима у том региону", изјавио је тим поводом.

"Захвални смо кинеским пријатељима на иницијативама које пласирају у циљу разрешења украјинске кризе", рекао је затим Путин, кратко коментаришући актуелни сукоб, и додајући да ће детаљније о тој теми бити речи увече, током неформалних састанака.

За крај, Путин је још једном захвалио Сију и Кинезима на топлом пријему.

Си: Односи са Русијом за 75 година постали још јачи

Ово је прва посета Путина након инаугурације и то убедљиво показује однос Путина и Русије према Кини, рекао је данас председник Кине на конференцији, додајући да ово оцењује врло позитивно.

Говорећи о одржаним састанцима, истакао је да је током разговора било речи о регионалним и међународним темама. Потврдио је да је потписана заједничка изјава о стратешкој сарадњи поводом 75 година од успостављања дипломатских односа.

Наши односи су за 75 година постали још јачи, поручио је Си, додајући да су Кина и Русија другима показали како треба развијати односе са другим земљама. Разговори са Путином су, како је оценио, били отворени, пријатељски и детаљни.

На основу узајамног поштовања договорено је да наставимо да се подржавамо, поручио је још Си. 

Кина и Русија се залажу за свет заснован на међународном праву и за изградњу мултиполарног света, поновио је кинески лидер. 

Ипак, он је истакао да данас у свету још влада менталитет Хладног рата, а као неке од главних претњи по свет навео је једнострану хегемонију, блоковску конфронтацију и политику која преферира прибегавање сили. 

Говорећи о предстојећем самиту БРИКС-а у Казању, Си је потврдио да ће Кина подржати руско председавање овом организацијом. 

Током свог обраћања, председник Кине се кратко дотакао актуелних сукоба.

Си је потврдио да се Путин и он залажу да палестинско-израелски сукоб треба решити на основу одлука УН-а, и стварањем палестинске државе, као и да на исти начин, односно, политичким путем, треба решити украјинску кризу. 

Надамо се да ће у скорије време поново бити успостављен мир у Европи, закључио је кинески лидер.

Медији брује о Путиновој посети Пекингу

Кинеско Министарство спољних послова: Продубљујемо стратешку сарадњу

Прва инострана посета Владимира Путина од почетка његовог новог председничког мандата је Кини, што је убедљиво сведочи пажњи коју председник и руска влада посвећују кинеско-руским односима, а кинеска страна то изузетно вреднује, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Захваљујући заједничким напорима, кинеско-руски односи стабилно напредују, свеобухватна стратешка сарадња стално јача, а координација у трговинској, економској, инвестиционој, енергетској, културној и хуманитарној сфери континуирано напредује, наводи се у саопштењу.

"Све ово је послужило као позитиван фактор за одржавање глобалне стратешке стабилности и демократизацију међународних односа".

Кина и Русија, као сталне чланице Савета безбедности УН и водеће земље у развоју, продубљују стратешку сарадњу, проширују обим узајамно корисне сарадње и донеле су заједнички стратешки избор у корист историјског формирања мултиполарне светска и економска глобализација.

У контексту обележавања 75 година од успостављања дипломатских односа као нове полазне тачке, стране су се обавезале да додатно појачају интеграцију националних стратегија развоја и да билатералну сарадњу попуне новим садржајима у корист две земље и народа.

Почела церемонија потписивања докумената: Потписана заједничка изјава о сарадњи

Почела је церемонија потписивања нових споразума.

Путин и Си потписали су заједничку изјаву о јачању односа и стратешкој сарадњи, јављају РИА Новости.

Документ је припремљен поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Пекинга и Москве, објаснио је раније помоћник Путина Јуриј Ушаков. 

Упитању је детаљан документ на више од 30 страница, у којем је истакнут "посебан карактер билатералних односа и у којем ће бити наведени даљи путеви развоја билатералних веза".

Разговори Путина и Сија су завршени

Разговори двојице лидера трајали су два и по сата.

Прво су, подсетимо, били одржани разговори у уском, а затим и у проширеном формату.

Сви у ишчекивању обраћања Сија и Путина

Званичници Русије и Кине окупљају се у сали из које ће се јавности обратити Си и Путин.

Песков: Односи са Кином идеални, једини циљ нам је благостање грађана

"Сарадња Москве и Пекинга на међународној сцени је озбиљан балансирајући елемент, који балансира и тако нестабилну међународну агенду испуњену међународним сукобима", поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Управо због тога Кина је била прва земља коју је Путин посетио (након инаугурације)", објаснио је Песков.

Oн је даље истакао да односи Москве и Пекинга нису усмерени против других земаља, оценивши да се ради о "потпуно идеалним односима".

Како је навео, једини циљ ових односа је "повећање благостања народа две земље".

Ипак, портпарол Кремља је потврдио и да САД и неке друге државе покушавају да изврше притисак на Пекинг, управо због добрих односа са Москвом, али и да је Кина довољна јака земља да се томе супротстави.

Си: Односи Русије и Кине одолели су свим искушењима

Односи Русије и Кине одолели су искушењима у условима променљиве међународне ситуације и данас су постали образац за односе великих сила, које карактерише међусобно поштовање, поверење, пријатељство и обострана корист, рекао је кинески председник Си Ђинпинг на састанку са Путином.

Према његовим речима, са Путином се до сада састао бар 40 пута, а "тако блиске везе помажу да се одреде стратешки правци рада како би се очувала стабилна и брза динамика раста руско-кинеских односа".

"То није било лако постићи и због тога ови односи заслужују најпажљивији третман", поручио је Си.

Лидер Кине је напоменуо и да развој односа Москве и Пекинга одговара интересима не само две две земље, већ и целог региона и света.

"Намеравамо да, као и увек, будемо добри суседи са Русијом, пријатељи од поверења и поуздани партнери, да доследно јачамо вековно пријатељство два народа и да заједнички тежимо развоју и препороду, али и да заједничким напорима бранимо међународну једнакост и правду", нагласио је Си Ђинпинг.

Он је оценио да то што је прва земља коју је Путин посетио након инаугурације управо Кине говори о томе колику пажњу председник Русије, али и Влада Руске Федерације поклањају односима са Кином. 

Путин: Хвала на позиву да посетимо Пекинг

Председник Русије захвалио је Си Ђинпингу за позив да посети Кину.

"Ове године наше земље славе 75. године од успостављања дипломатских односа", подсетио је Путин.

Он је затим потврдио да је Москва заинтересована да се руско-кинески односи ојачају у свим правцима и напоменуо да Русију и Кину обједињују заједнички циљеви који се тичу даљег развоја две земље.

Током последњих пет година, без обзира на пандемију, и неке акције које су усмерене на сузбијање нашег развоја, трговински промет наставља да расте добрим темпом, рекао је Путин у уводном излагању на састанку у проширеном формату.

Моћан подстицај даљем развоју трговине била је наша одлука да обезбедимо прелазак плаћања на националне валуте. Данас, више од 90 одсто свих плаћања између Москве и Пекинга одвија се у јуанима и рубљама, истакао је руски лидер.

Путин: Кина је главни партнер Русије у трговинској и економској сфери

Руски председник је на састанку са кинеским лидером истакао да је Кина главни партнер Русије у трговинској и економској сфери.

Пре путовања, Путин је дао опширан интервју кинеској агенцији Синхуа у ком је истакао да је Кина главни пословни партнер већ 13 година, а Русија се 2023. године попела на четврто место на ранг листи комерцијалних партнера Кине.

Осим званичника, у руској делегацији се налази низ истакнутих руских бизнисмена.

Председник Кине честитао Путину победу на изборима

Председник Кине Си Ђинпинг честитао је председнику Русије још једну победу на председничким изборима. 

Посета Путина је, подсетимо, организована десет дана након инаугурације.

Почели разговори у проширеном формату

Односи Русије и Кине нису опортунистички и нису усмерени ни против кога, а то је од фундаменталног значаја, указао је председник Русије Владимир Путин на састанку са кинеским лидером Си Ђинпингом.

"Наша сарадња данас је један од главних фактора стабилизације на међународној арени. Заједно бранимо принципе правде и демократског светског поретка који одражава мултиполарну реалност и светски поредак заснован на међународном праву", нагласио је Путин.

Русија и Кина успешно сарађују у УН, БРИКС-у, ШОС-у, а такође и у Г20, подсетио је руски лидер.

"Одлучни смо у намери да даље хармонизујемо интеграционе процесе на евроазијском простору, да спојимо потенцијале Европског економског савеза и ваше, драги пријатељу, иницијативе 'Један појас, један пут'", поручио је Путин.

Москва се нада да ће ова посета дати додатни подстицај развоју богате билатералне сарадње која се остварује у најразличитијим сферама, рекао је Путин и додао: "Желим још једном да нагласим да ми је веома ми драго што сам дошао у Кину и срео се са Вама", поручио је Путин.

Дочек председника Путина испред Велике дворане народа у Пекингу