Русија

Москва прогласила војног аташеа у британској амбасади персоном нон грата

До протеривања долази у знак одговора на одлуку Лондона да откаже гостопримство руском војном аташеу
Москва прогласила војног аташеа у британској амбасади персоном нон гратаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Москва проглашава аташеа за одбрану у британској амбасади у Москви персоном нон грата и он мора да напусти Руску Федерацију у року од недељу дана, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

"У Министарство спољних послова Русије је 16. маја позван представник британске амбасаде у Москви, коме је изнет оштар протест у вези са непријатељском и неоснованом одлуком власти ове земље 8. маја у вези са аташеом за одбрану у руској амбасади у Лондону", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Русије је истакло да овај корак сматра "политички мотивисаном акцијом са израженим русофобичним карактером, која наноси непоправљиву штету билатералним односима".

"Британски дипломата је обавештен да је као одговор на наведену одлуку, војни аташе у амбасади Велике Британије у Москви Андријан Когил проглашен 'персоном нон грата'. Он мора да напусти територију Руске Федерације у року од недељу дана", саопштило је министарство.

Москва је поручила да се њихова "реакција на непријатељске антируске акције британске стране објављене 8. маја не завршава овом мером. Иницијатори ескалације биће обавештени о даљим узвратним корацима".

Министар унутрашњих послова Велике Британије Џејмс Клеверли рекао је прошле недеље да ће Британија протерати војног аташеа Руске Федерације са британске територије.

Клеверли је додао и да ће британске власти такође укинути статус дипломатске имовине са неких објеката који припадају Русији. Осим тога, навео је, Лондон  ће увести визна ограничења за руске дипломате.

Министар је те кораке објаснио наводном борбом против руских обавештајних активности на британској територији.

image