Русија

Лавров: Наредни састанак Путина и Сија у јулу у Астани

Заједничка изјава лидера о продубљивању билатералних односа изазвала је широк одјек широм света, укључујући и УН, и навела нове задатке у контексту довођења дијалога између Москве и Пекинга на још виши, богатији ниво, оценио је шеф руске дипломатије
Лавров: Наредни састанак Путина и Сија у јулу у Астаниwww.globallookpress.com © Meng Jing/XinHua

Државна посета руског председника Владимира Путина Пекингу потврдила је посебну стратешку природу билатералних односа, изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са својим кинеским колегом Ванг Јием.

"Састајемо се само неколико дана након посете председника Владимира Путина Народној Републици Кини. То је била прва посета руског лидера у иностранство након његовог реизбора на ту функцију и истакла је посебну природу наших односа стратешке интеракције и свеобухватног партнерства", казао је Лавров и захвалио се кинеским пријатељима на њиховој срдачности и гостопримству, као и на одличној организацији.

Шеф руске дипломатије је напоменуо да је заједничка изјава лидера о продубљивању билатералних односа "изазвала широк одјек широм света, укључујући и УН, и навела нове задатке" у контексту довођења дијалога између Москве и Пекинга на још виши, богатији ниво.

Наиме, Лавров се састао са Ванг Јием у оквиру предстојећег министарског састанка Шангајске организације за сарадњу (ШОС), који ће се одржати 21. маја у Казахстану.

Очекује се да ће министри разговарати о припремама за самит ШОС-а 3. и 4. јула, као и о напретку у примени руско-кинеских споразума постигнутих током државне посете председника Русије Владимира Путина Кини.

Путин и Си Ђинпинг планирају да се састану током самита ШОС-а, што је део предстојећег дипломатског календара између две земље, рекао је руски министар спољних послова.

"Чекамо вас, поштовани господине министре, драги пријатељу, на састанку министара спољних послова БРИКС-а у Нижњем Новгороду за мање од месец дана. Наши лидери ће се састати и током самита ШОС у јулу у Астани. Припремамо догађаје поводом обележавања 75 година од успостављања наших дипломатских односа", поручио је Лавров Вангу.

Он је на састанку изразио захвалност Пекингу на "уравнотеженом ставу" о решењу конфликта у Украјини, саопштило је данас руско МСП, преноси РИА Новости.

Шеф руске дипломатије је поздравио предлог кинеског председника Си Ђинпинга да се организује мировна конференција са равноправним учешћем Москве и Кијева, које узима у обзир интересе Русије, додато је у саопштењу министарства.

image