Русија

Митрополит кримски Тихон: Шта је за Србе Косово, за руску традицију је Крим

Митрополит кримски Тихон Шевкунов у интервјуу за АТВ из Бањалуке говори о свом погледу на руско-украјински сукоб, прича о црквеном расколу Русије и Украјине, као и важности Крима за Русе и Косова и Метохије за Србе
Митрополит кримски Тихон: Шта је за Србе Косово, за руску традицију је Крим© АТБ

Шта је за Србе Косово, за Украјинце, Белорусе и православну руску традицију је Крим, истиче митрополит кримски Тихон у ексклузивном интервјуу за новинарку АТВ Даринку Петровић.

Он наводи да је читава земља помагала да се Крим препороди од страшне запуштености.

"Није било путева, ни нормалног аеродрома. Сви су то са радошћу радили, јер је свима јасно да је то наша сопствена земља, рођена и вољена земља.  Наравно да је то веома важно и ми са ентузијазмом и огромном радошћу учествујемо у препороду свих. Пре или касније ће наступити мир. Пре или касније ране ће почети да зацељују, а то што је урађено биће наслеђе свих", истиче саговорник Даринке Петровић.

"Срби су Срби, Руси су Руси, Украјинци су Украјинци, Белоруси имају своје посебности", али, према речима митрополита Тихона "када смо у Христу, када долазимо у храм, када се причешћујемо, када постајемо једно тело са Христом, када мислимо о Богу, тада добијамо, а то је задивљујуће, божанско јединство".

"А одређене разноликости су предивне, то је добро. Разноликост култура. Нико ни не сумња у то да оно и треба да постоји. Због тога сам дубоко убеђен да ћемо овај период наше опште слабости, када смо дозволили раздору и поделама да тријумфују у нашем јединственом народу, где припадају и Украјинци, који имају своје особености, и Белоруси и Руси, мислим на руски народ, зауставити. Ми ћемо то зауставити јер се ради о хиљадугодишњој традицији живота исте породице, истог рода", закључује митрополит Тихон.

Што је Бог саставио, каже, нека човек не растави.

" А они хоће да раставе. Они ратују против Бога и биће кажњени. Од Бога. Зато што се не може некажњено ратовати против Бога. Човек ће сам себе казнити противљењем вољи Божијој", рекао је митрополит.

Не треба Југословенима причати о грађанском рату 

"Не треба ја да причам Југословенима шта је то грађански рат. Потребно је да се молимо и Господ ће својим промислом да управља онако како треба. Сигуран сам само у то", закључује митрополит.

У Украјини се десио раскол, они сада праве нове цркве, а сличне ствари дешавају се и када је реч о прогону СПЦ на Косову и Метохији. Све то митрополит види као "свакодневицу палог света човека".

"Од тренутка када је грех пао на свет, ђаво пребива у многим политичарима и у много обичних људи. Али, дела политичара су много значајнија. По принципу: 'Завади, па владај!' Како да видимо ко је у праву, а ко гриеши, да ми сами за себе схватимо? Они који покушавају да уједине, они су исправни. Они који покушавају да у животу остваре принцип 'завади, па владај', они су непријатељи људског рода. И то што се сада догађа у Украјини и у Србији, те поделе у корист власти, због тога да би се владало, савршено је јасно ко је у праву, а ко греши", истиче митрополит.

Митрополит Кримски Тихон Шевкунов, у ексклузивном интервјуу за АТВ наводи како је "страшно што ми нисмо имали довољно снаге, ни у Русији ни у Србији, да предупредимо тај процес цепања".

"Снаге није је било ни код вас, ни код нас. Ни код нас '91. године и седећих година, нити код вас. Били смо слаби, нажалост", истиче.

Трагедија се наставља

Конфликт у Украјини он оцењује као трагедију без преседана и та трагедија се , према његовим речима, наставља.

"Много година смо били сведоци тих ужаса које су чинили у Новорусији. Избеглице су нам долазиле и у Москву и у Псков, људи који су изгубили много деце у тим бомбардовањима и свему што се догађало", наводи митрополит, истичући да је и сам као некадашњи ректор Сретењске духовне академије у сукобу изгубио два студента.

Један је погинуо борећи се на страни Русије, а другог су, када се вратио у Украјину, мобилисали и "послали потпуно необученог човека у ров".

"Сви видимо страно уплитање у сукоб Украјине. Они врше притисак и руше тај мир. Ми се надамо да ће се у све лошијим и све драматичнијим и трагичнијим околностима наћи излаз, како би се и рат окончао и како би биле елиминисане и све претпоставке за нови рат. То је оно што нам треба",  истиче митрополит кримски, додајући да се драматична и трагична прича посебно осећа на Криму, где се народ још сећа када су се пре десетак година "чете кољача спремале да крену на Крим како би уништиле велики део руског становиштва".

Људи се, додаје он и даље сећају како су три аутобуса у којима су били Кримљани на путу од Кијева до Крима спалили фашисти.

image