Русија

Володин иде на Раисијеву сахрану, Путин: "Пренесите Ирану да очекујемо наставак сарадње"

На сахрану иранског председника путоваће председник Државне думе Вјачеслав Володин
Володин иде на Раисијеву сахрану, Путин: "Пренесите Ирану да очекујемо наставак сарадње"© Iranian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Руски председник Владимир Путин састао се са председником Државне думе Вјачеславом Володином, с којим је разговарао о питањима формирања владе и од кога је затражио да  приликом одласка на сахрану Ебрахима Раисија пренесе иранском руководству да Москва очекује да ће се сарадња између две земље развијати на исти начин као и до сада и након смрти иранског лидера.

"Ми ћемо учинити све да се руско-ирански односи наставе у том правцу, пренесите ове речи руководству Ирана", нагласио је шеф руске државе.

Путин је такође истакао да је ирански председник Ебрахим Раиси, који је погинуо у паду хеликоптера, био поуздан партнер Русије и да је с њим увек било извесно да ће договори бити испуњени. Шеф државе је додао да је Москва спремна, ако буде потребно, да пружи стручну помоћ Техерану у приликом идентификовања узрока несреће.

"Заиста, смрт председника Раисија је велики губитак, пре свега, наравно, за Иран, ирански народ, и молим вас да ми пренесете речи искреног саучешћа у вези са овом трагедијом нашег партнерa. Раиси је био веома директна, самоуверена особа. Пре свега, човек који се водио националним интересима. Наравно, био је човек од речи и било је задовољство радити са њим", рекао је Путин.

Володин је нагласио да ће сутра рано ујутру одлетети у Техеран да учествује у церемонији испраћаја Раисија.

Према његовим речима, ирански председник је учинио много за развоју односа две земље, а председник Државне думе је додао и да ће извршити Путинова упутства и пренети саучешће.

"Морамо да подржимо партнере наше земље", закључио је председник Државне думе.

image