Рјабков: Америка иза кулиса ради на поткопавању БРИКС-а

Због све већег притиска западних земаља и њихове примене нелегалних санкција, постоји потреба да се БРИКС удаљи од монопола америчког долара, нагласио је заменик руског министра спољних послова

Вашингтону се не допада ништа што је ван његове контроле и зато иза кулиса ради на поткопавању БРИКС-а, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков на отварању Академског форума БРИКС-а.

"Ради се на поткопавању БРИКС-а, ремећењу пројеката и компликовању активности његових институција", навео је заменик министра.

Према његовим речима, БРИКС сарађује са моћним државама које нису новајлије у међународним пословима и за које диктатура и покушаји САД да сачувају своју хегемонију нису загонетка.

У контексту све већег притиска западних земаља и њихове примене нелегалних санкционих мера, очигледна је потреба да се БРИКС удаљи од монопола америчког долара, нагласио је Рјабков.

Рјабков је прокоментарисао и тврдње Пентагона да је Русија наводно извела противсателитски уређај у ниску орбиту Земље, рекавши да је реч о информационој превари и да је Москва против постављања офанзивног оружја у орбиту Земље.

"Американци могу да говоре шта хоће, али наша политика се не мења. Да су заиста заинтересовани за јачање безбедности, укључујући и космичке активности, могли би да преиспитају свој деструктивни приступ према руским предлозима у овој области и пре свега на наш предлог да се направи споразум о спречавању трке у наоружању у свемиру", рекао је Рјабков.