Русија

Путин са Лукашенком: Москва и Минск остају посвећени јачању интеграција (ВИДЕО)

Данашњи састанци имаће две кључне теме – безбедност и економију, указао је белоруски председник
Путин са Лукашенком: Москва и Минск остају посвећени јачању интеграција (ВИДЕО)© Kremlin Pool/via Global Look Press

Минск и Москва ће задржати курс ка јачању интеграција, подржавамо и подржаваћемо једни друге, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку у проширеном формату са руским председником Владимиром Путином.

Како је истакао, Минск и Москва морају да заштите своја тржишта не једно од другог, већ од оних који су им увели санкције.

Лукашенко је предложио да се Руска Федерација коначно договори о условима испоруке нафте и гаса Белорусији.

"Белорусија је спремна да настави сарадњу са Руском Федерацијом у нуклеарној енергији, укључујући изградњу објеката у трећим земљама", казао је Лукашенко.

Путин је претходно изјавио да је економија Савезне државе Русије и Белорусије на стабилном нивоу и да резултати говоре сами за себе.

"Честитам вам на томе. Чврсто стојимо на тлу", поручио је Путин говорећи о економској сарадњи.

Између Русије и Белорусије нема нерешених питања, нагласио је Путин и у своје име и у име читаве руске делегације захвалио Белорусији на топлом пријему, истичући да је у пролазећи градом приметио његову лепоту и да градске власти заслужују похвалу.

"Притом и време је лепо. Данас као да је празник", рекао је Путин.

Лидер Русије је потврдио да се руско-белоруски контакти на највишем нивоу константно одржавају и да ове две земље спаја заједничка историја. Потребно је одредити заједничке кораке за развој Русије и Белорусије, додао је руски лидер.

Лукашенко је указао да ће данашњи састанци имати две кључне теме – безбедност и економију.

"Иако обично владе разматрају економска питања, ми ћемо данас детаљније разговарати са експертима по том питању, а јавност ће више сазнати на конференцији за медије", рекао је белоруски председник.

Путин се састао данас са белоруским председником испред Палате независности у Минску, где га је дочекала почасна гарда која је извела руску и белоруску химну.

Путин и Лукашенко су се фотографисали а очекује се најпре њихов разговор, а онда и састанак у проширеном формату. 

Владимир Путин је нешто раније положио венац на споменик Победе у белоруској престоници, постављен 1954. у част победе у Другом светском рату и сећања на пале совјетске војнике.

image