Русија

Лавров: Америчко оружје се већ користи за ударе на цивилне циљеве у Русији

Покушаји Американаца да дају неке "умирујуће изјаве" за своје јавно мњење или за НАТО чланице или да покажу да одлука још није донета су само трикови, оценио је шеф руске дипломатије
Лавров: Америчко оружје се већ користи за ударе на цивилне циљеве у Русији© Алексей Майшев / РИА Новости

Оружје из Сједињених Држава и других западних земаља, које се испоручује Кијеву, већ гађа цивилне циљеве на руској територији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Америчко оружје се већ користи против разних циљева ван зоне сукоба. Полазимо од тога да америчко и друго западно оружје гађа циљеве на територији Руске Федерације, пре свега, цивилну инфраструктуру и стамбена насеља", казао је Лавров новинару Павлу Зарубину.

Шеф руске дипломатије је оценио да су трикови покушаји Американаца да дају неке "умирујуће изјаве" за своје јавно мњење или за НАТО чланице, или да покажу да одлука још није донета.

Говорећи о савезу Русије и Белорусије, Лавров је рекао да су оне две посебне државе али да имају и Савезну државу, која је највиши ниво интеграције не само на постсовјетском простору већ и у другим регионима света.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је раније да у немоћном бесу због сопствених војних неуспеха, кијевски режим наставља да се свети Русији изводећи терористичке нападе на њене становнике и цивилне циљеве, а да бандеровце ништа не зауставља.

Наиме, она је напоменула да Кијев има за циљ да уништи све – да убије што више невиних и ненаоружаних, жена, деце и стараца, а за то користи западно оружје, укључујући америчке ракете АТАЦМС, ХАРМ и британско-француски "сторм шедоу".

"У Вашингтону, Лондону и другим западним престоницама, кукавички изјављују да нису умешани у терор који је покренуо Владимир Зеленски против цивилног становништва Русије. Али њихове кијевске марионете не крију одакле долазе обавештајни подаци и сателитски снимци, ко спрема одговарајуће нападе и даје зелено светло за њихову реализацију", казала је Захарова на данашњем брифингу.

image