Русија

Путин у Узбекистану: Темпо развоја економских веза је импресиван (ВИДЕО)

Руско-узбекистански трговинско-економски односи се шире и имају добре изгледе, посебно у области индустријске сарадње и високе технологије, рекао је руски председник Владимир Путин на састанку са лидером Узбекистана Шавкатом Мирзијојевом
Путин у Узбекистану: Темпо развоја економских веза је импресиван (ВИДЕО)© kremlin.ru/Фото: Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Узбекистан је стратешки партнер и поуздан савезник Русије, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку у проширеном формату са узбекистанским колегом Шавкатом Мирзијојевом.

"Присни и пријатељски односи Русије и Узбекистана се развијају динамично на принципу равноправности, узајамног поштовања и поштовања интереса једи других", нагласио је Путин.

За потписивање је припремљен солидан пакет докумената из области трговине и нуклеарне енергије, навео је председник Русије.

Према његовим речима, трговински промет између Руске Федерације и Узбекистана расте добрим темпом стварају се добри услови за директне инвестиције. "Русија је уложила скоро 10 милијарди долара у привреду Узбекистана и постоји потенцијал да овај показатељ расте", навео је Путин.

Извоз руског гаса у Узбекистан преко Казахстана се обавља знатно пре рока, навео је Путин и указао да је Руска Федерација спремна да повећа обим.

Темпо којим се развијају економске везе Москве и Ташкента је импресиван, Русија чини 15,5 одсто узбекистанског трговинског промета, што је добар резултат, рекао је председник на састанку са Мирзијојевом у уском кругу.

"Сигуран сам да ће резултати бити и бољи, с обзиром на темпо – за први квартал ове године, трговински промет је надмашио 20 одсто долара", додао је руски председник.

Према његовим речима, захваљујући напорима Владе Узбекистана, руско-узбекистански трговинско-економски односи се шире и имају добре изгледе, посебно у области индустријске сарадње и високе технологије, указао је руски председник.

Мирзијојев је руском председнику пожелео топлу добродошлицу, оценивши да ће ова посета бити историјска.

"Захвалан сам Вам што сте једну од својих првих посета након почетка новог мандата изабрали Узбекистан. Показали сте велико поштовање Узбекистану и његовом народу", рекао је Мирзијојев.

Путин је то потврдио, рекавши да није случајно што се владина делегација данас нашла у Узбекистану и да то указује на посебно важно стратешко партнерство и савезничке односе.

Говорећи о економији, председник Узбекистана је указао да је промет трговине између Москве и Ташкента већ достигао 10 милијарди, а ове године је примећен раст од 20 процената, тако да се ради на томе да се у скоријем периоду дође до 20 милијарди.

Руски председник Владимир Путин састао се са својим узбекистанским колегом Шавкатом Мирзијојевом у оквиру дводневне државне посете Ташкенту.

Путину је у престоници Узбекистана приређен свечани пријем, уз оркестар почасне гарде који је извео руску и узбекистанску химну.

Лидери су, пре уласка у државну резиденцију "Куксарој" где ће се одржати састанци, поздравили све чланове делегација.

Након свечане церемоније дочека и заједничког фотографисања, почели су разговори у ужем и у проширеном формату, након којих се очекује церемонија потписивања документа и заједничка конференција за новинаре. 

Како је најавио Кремљ, лидери данас разговарају о стању и перспективама развоја билатералних односа, као и да размене мишљења о регионалним проблемима.

Осим тога, Путин и Мирзијојев ће учествовати на првом састанку Савета региона Русије и Узбекистана.

Москва и Ташкент сарађују у многим областима – трговини, енергетици, индустријској сарадњи, војно-техничкој сарадњи, културној и хуманитарној размени и другим областима.

image