Русија

Руси настављају да ослобађају: Нетајлово и Ивановка се вратили кући

Оружане снаге Русије настављају да напредују и ослобађају нове територије у зони Специјалне војне операције
Руси настављају да ослобађају: Нетајлово и Ивановка се вратили кући© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Руска војска ослободила је још два места – Нетајлово у Доњецкој Народној Републици (ДНР) и Ивановку у Харковској области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Што се тиче руских офанзивних акција у Харковској области, како је раније објаснио руски председник Владимир Путин, војска делује у том правцу како би заштитила пограничне области и своје грађане од сталних напада са украјинске стране.

"Гађају тачно у центар града, на стамбена насеља Белгорода, а ја сам рекао да ћемо, ако се тако настави, бити приморани да направимо безбедносну зону. Управо то и радимо", поручио је Путин из Кине.

Руски системи ПВО су оборила шест вођених бомби француске производње "хамер", 14 граната ХИМАРС и "Ољха" и 44 украјинска дрона, наводи се у саопштењу Министарства о ситуацији на фронту у претходна 24 сата.

Јединице групе Оружаних снага Русије Југ побољшале су ситуацију дуж линије фронта и поразиле људство и технику три непријатељске бригаде, а Украјина је, сукобећи се са њима, изгубила до 460 војника.

Група трупа Север напредовала у дубину одбране Оружаних снага Украјине. Руске снаге су у том делу фронта, одбијајући два контранапада украјинских снага, елиминисале 318 украјинских војника, уништиле тенк и два борбена оклопна возила.

Јединице групе трупа Запад одбиле су три контранапада јуришних група Оружаних снага Украјине током којих је елиминисано готово 405 украјинских војника, уништено борбено возило пешадије и пет возила. Поред тога, током контрабатеријске борбе погођена је хаубица Д-20, као и хаубица Д-30.

Јединице трупа Центар Оружаних снага Русије одбиле су пет контранапада услед чега је елиминисано готово 335 украјинских војника, уништена два борбена оклопна возила и три возила.

Јединице групе трупа Исток заузеле су повољније положаје и елиминисале готово 130 припадника украјинске војске, уништиле пет возила, хаубицу М777 америчке производње и хаубицу М198.

Група трупа Дњепар поразила је украјинске трупе код Работина и Весјолог, где је непријатељ изгубио око 40 војника, три возила, хаубицу Д-30 и топ М119 произведен у САД.

image