Русија

Русија планира да склони Талибане са списка терориста

"Талибани су реална власт у Авганистану, а нама је та држава важна", рекао је шеф руске дипломатије и објаснио да уклањање Талибана са руске листе терориста и екстремиста "одражава објективну стварност"
Русија планира да склони Талибане са списка терористаGetty © Yoray Liberman

Руско Министарство спољних послова и Министарство правде привели су крају разматрање питања о укидању статуса "терористичка организација" са покрета "Талибан", а предлог је упућен Кремљу, рекао је Замир Кабулов, специјални представник председника за Авганистан.

Ову информацију потврдио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, рекавши да уклањање "Талибана" са руске листе терориста и екстремиста "одражава објективну стварност".

"Талибани су реална власт у Авганистану. Нама је та држава важна и ово је процес освешћавања реалности", додао је руски министар, преноси ТАСС.

Руска надлежна одељења почела су са разматрањем овог питања у априлу ове гoдине, како је то саопштило руско Министарство спољних послова.

Русија разуме потребу да се покрету укине статус терористичке организације, премда коначну одлуку о овом питању доноси председник објаснио је Кабулов почетком месеца.

Према његовим речима, такви планови нису у супротности са резолуцијама Савета безбедности УН.

image