Русија

Путин са председником Узбекистана: Јачање одбране, трговине и енергије

Делегације две земље потписале су више од 20 докумената, а лидери су уочи тога потписали заједничку изјаву
Путин са председником Узбекистана: Јачање одбране, трговине и енергије© Михаил Метцель / РИА Новости

Данашњи преговори су вођени на конструктиван начин, размотрили смо скоро сва питања о руско-узбекистанској сарадњи, изјавио је руски председник Владимир Путин након разговора са узбекистанским колегом Шавкатом Мирзијојевом.

Како је истакао, Русија је поуздан снабдевач Узбекистана нафтом и гасом што омогућава стабилно функционисање привреде те Централноазијске републике. 

"Стратешки правац је енергетика. Русија поуздано и под повољним условима снабдева узбекистанску привреду угљоводоничним горивом, промовишући на тај начин стабилно функционисање енергетски интензивних индустрија – пољопривреде, као и јавног сектора", указао је Путин.

Руски председник је указао да дневна количина гаса у Узбекистану достиже девет милиона кубних метара, а годишњи обим је скоро 2,8 милијарди кубних метара, као и да Ташкент планира да повећа увоз.

"Црпљење нафте из Русије износило је 35.800 у 2018. години, а 154.300 тона у 2023. години. До краја 2024. планирано је да се испоруке нафте Узбекистану повећају на више од 500.000 тона", нагласио је Путин.

Осим тога, Путин је истакао да Русија и Узбекистан доследно прелазе на плаћање у националним валутама, удео рубље у комерцијалним споразумима на крају прошле године износио је 58 одсто и наставља да расте.

Према његовим речима, Русија и Узбекистан наставиће да се боре против тероризма и екстремизма заједно, као и да јачају сарадњу у сектору одбране.

"Москва и Ташкент су спремни да раде на продубљивању трговинске сарадње између држава. Технологије које ће се користити током изградње нуклеарне електране у Узбекистану испуњавају строге безбедносне захтеве и захтеве заштите животне средине. Две земље динамично развијају односе на принципима равноправности и међусобног поштовања", поручио је Путин.

Како је нагласио, темпо развоја економских веза Русије и Узбекистана је заиста импресиван, додавши да се трговинско-економске везе две земље диверзификују и да имају добар потенцијал.

Осим тога, Путин је обећао да ће Русија учинити све да грађанима Узбекистана обезбеди пристојне услове за рад у тој земљи.

"Више од милион грађана Узбекистана живи и ради у Русији. Ценимо значајан допринос који грађани Узбекистана дају развоју руске економије, посебно у тако динамично развијајућим индустријама као што су грађевинарство, стамбено-комуналне услуге, транспорт и логистика. Учинићемо све што је потребно да узбекистанским грађанима, који раде са нама, обезбедимо пристојне услове за рад и социјалну заштиту, наставићемо да сарађујемо са узбекистанским властима по свим хитним питањима у сфери миграција", нагласио је руски председник. 

Након разговора председника Владимира Путина и Шавката Мирзијојева, Русија и Узбекистан усвојили су документе о сарадњи у изградњи нуклеарне електране на територији Узбекистана.

Шеф "Росатома" Алексеј Лихачов и директор "Узатома" Азим Ахмедхаџајев разменили су документа.

Наиме, делегације две земље потписале су више од 20 докумената, а лидери су уочи тога потписали заједничку изјаву.

Међу потписаним документима су планови за повећање међусобне трговине и сарадње у области културе, споразуми о техничкој помоћи Русије Узбекистану и заједничким научним истраживањима, меморандуми о сарадњи у области машинства и производње авиона. Поред тога, потписана су и документа о изградњи нуклеарне електране мале снаге у републици.

image