Русија

Путин: Легитимна власт Украјине је председник парламента; НАТО није свестан са чим се игра

Руски председник је указао да, према законима Украјине, након истека председничких овлашћења, врховна власт треба да буде пренета на председника парламента
Путин: Легитимна власт Украјине је председник парламента; НАТО није свестан са чим се игра© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Устав Украјине предвиђа проширење овлашћења само Врховне раде, а о председнику се ништа не говори, рекао је руски председник Владимир Путин.

"Неопходно је спровести озбиљну и дубинску анализу по питању легитимитета председника Украјине. Ако се избори у Украјини не одрже за време ванредног стања, то не значи да се председнички мандат продужава", казао је Путин на руским новинарима пре одласка из Ташкента.

Како је указао, према законима Украјине, након истека председничких овлашћења, врховна власт треба да буде пренета на председника парламента.

"У својој основи, украјинска државност није заснована на идеји председничке, већ парламентарне републике, те је сасвим логично да су сам Устав и правни акти, који су донети на основу њега, структурирани на тај начин", прецизирао је.

Путин је додао да би коначан одговор на питање легитимности власти требало да дају политички и правни системи Украјине. 

Како је додао, ако би у Украјини хтели да одрже председничке изборе, морали би да укину ванредно стање и то је све, међутим, они то нису хтели да ураде.

"Идеја данашњих 'господара' Украјине вероватно је да све непопуларне одлуке повере актуелној власти, укључујући и снижавање старосне границе за регрутацију", навео је Путин и додао да ће ти господари само "кликнути и променити" власт у Украјини и ставити оне који неће одговарати за донете одлуке које нису баш популарне.

Порука НАТО - Нисте свесни чиме се играте

Коментаришући изјаве НАТО представника да ударе на територију Руске Федерације, Путин је поручио да морају бити свесни са чиме се играју.

"Столтенберг, говорећи о употреби високопрецизног наоружања у Руској Федерацији, не може, а да не зна да се такви удари могу изводити без учешћа украјинске војске, само коришћењем космичких средстава. У случају употребе далекометног наоружања, Оружане снаге Русије ће поново морати да доносе одлуке о санитарној зони", истакао је Путин.

Он је додао да се Јенса Столтенберга сећа као премијера Норвешке, када "није патио од деменције".

Руски лидер навео је да нико од западних колега не говори о гранатирању Белгорода, јер су они то урадили својим рукама.

Долазак западне војске у Украјину представља ескалацију и још један корак ка сукобу у Европи и глобалном сукобу, оценио је Владимир Путин.

"Треба ли им то? Само изволите", рекао је Путин и поручио да ће Русија у сваком случају радити оно што процени као потребно, без обзира ко се буде налазио на територији Украјине.

Осим тога, како је истакао, страни контингент присутан у Украјини биће легитимна мета руских снага.

"Знамо да у Украјини има западних плаћеника, тамо су војни инструктори под њиховом маском, а страни говор се често чује у етру", додао је Путин.

Русија никада није одбијала преговоре са Украјином, нагласио је руски председник. "Хиљаду пута сам рекао, али они као да немају слуха", навео је Путин.

"Они не желе да се договарају. Хватају се за наду да ће нешто да добију и да преломе ситуацију на бојном пољу. Не успева им. И што више буду покушавали, то ће више губитака имати. А ти губици никако не иду у прилог Оружаним снагама Украјине", рекао је Путин.

Према његовим речима, Русија и Украјина би се одавно договориле да Украјином командују они који се не руководе националним интересима уместо ових који служе интересима прекоокеанских господара.

"Русија је спремна да настави преговарачки процес о Украјини, али није познато шта ће јој бити понуђено", указао је руски председник, напоменувши да Русија не види жељу САД за вођење дијалога о стратешкој стабилности.

Опасност од глобалног сукоба због западних провокација

Путин је покушаје САД да застраше друге земље назвао "елементима империјалног понашања".

"Актуелне власти у Вашингтону желе да пре избора потврде статус САД као империје, али то не желе сви у САД", нагласио је он.

Он је, такође оценио да је Сједињеним Државама лакше да манипулишу свешћу становништва слабих и несигурних земаља са десетинама невладиних организација које се "хране из руке Вашингтона", истакнувши да "земље Централне Азије не клече пред Сједињеним Државама".

Говорећи о уклањању Талибана са руског списка терориста и екстремиста, Путин је истакао да "Авганистан има својих проблема који су свима познати, али и даље је потребно градити односе са актуелним властима, а то су Талибани".

image