Русија

Руски амбасадор у Вашингтону: Никакве санкције неће сломити руску економију

Анатолиј Антонов реаговао је на претње Вашингтона да ће увести потпуни ембарго на трговину са Русијом
Руски амбасадор у Вашингтону: Никакве санкције неће сломити руску економијуGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Никакве санкције или ембарго не могу сломити руску економију, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, коментаришући америчке претње да ће увести потпуни ембарго на трговину са Русијом.

"Вашингтон нема чиме да се поноси у таквим изјавама. Заправо, Америка јавно потписује своју спремност да потпуно уништи успостављене глобалне економске везе. Размислите о речима самих званичника Беле куће да су САД од фебруара 2022. године увеле више од 4.5000 ограничења физичким и правним лицима широм света", навео је Антонов.

Како је указао, не само велике корпорације, већ и мала и средња предузећа и националне економије земаља у развоју пате од деструкције коју промовишу Сједињене Државе.

Према његовим речима, локалне власти својим поступцима провоцирају Русију и друге земље на одмазду, чиме додатно подстичу потенцијал за сукобе у глобалној трговини, а да не говоримо о даљем погоршању ионако жалосне ситуације у руско-америчком дијалогу.

Антонов је поручио да никакав ембарго или санкције неће сломити руску економију, као и да је немогуће је натерати Руску Федерацију да скрене са свог принципијелног пута.

"Русија наставља да гради свој друштвено-економски и индустријски потенцијал. Бројке о расту националне економије говоре саме за себе. Вашингтон и његови сателити ће више изгубити од таквих ограничења. Иако мало ко овде размишља о економским интересима Европе. Користимо ситуацију као додатни подстицај за развој супституције увоза, посебно у кључним индустријама", закључио је руски амбасадор у САД.

image