Руски амбасадор у Вашингтону: Никакве санкције неће сломити руску економију

Анатолиј Антонов реаговао је на претње Вашингтона да ће увести потпуни ембарго на трговину са Русијом

Никакве санкције или ембарго не могу сломити руску економију, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, коментаришући америчке претње да ће увести потпуни ембарго на трговину са Русијом.

"Вашингтон нема чиме да се поноси у таквим изјавама. Заправо, Америка јавно потписује своју спремност да потпуно уништи успостављене глобалне економске везе. Размислите о речима самих званичника Беле куће да су САД од фебруара 2022. године увеле више од 4.5000 ограничења физичким и правним лицима широм света", навео је Антонов.

Како је указао, не само велике корпорације, већ и мала и средња предузећа и националне економије земаља у развоју пате од деструкције коју промовишу Сједињене Државе.

Према његовим речима, локалне власти својим поступцима провоцирају Русију и друге земље на одмазду, чиме додатно подстичу потенцијал за сукобе у глобалној трговини, а да не говоримо о даљем погоршању ионако жалосне ситуације у руско-америчком дијалогу.

Антонов је поручио да никакав ембарго или санкције неће сломити руску економију, као и да је немогуће је натерати Руску Федерацију да скрене са свог принципијелног пута.

"Русија наставља да гради свој друштвено-економски и индустријски потенцијал. Бројке о расту националне економије говоре саме за себе. Вашингтон и његови сателити ће више изгубити од таквих ограничења. Иако мало ко овде размишља о економским интересима Европе. Користимо ситуацију као додатни подстицај за развој супституције увоза, посебно у кључним индустријама", закључио је руски амбасадор у САД.