Русија

Володин: Зеленски је починио државни злочин

Зеленски је у овом тренутку ван закона, пошто му је истекао мандат, а у Украјини је криза власти, оценио је председник Руске думе
Володин: Зеленски је починио државни злочин© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Владимир Зеленски, који је остао на власти након истека мандата, починио је државни злочин, а споразуми са њим неће имати правну снагу, навео је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"Зеленски нема легитимитет. Мандат председника Украјине је истекао… Продужење овлашћења председника је немогуће. Све друго је – државни злочин. Управо то је Зеленски починио", написао је Володин на Телеграму.

Како је истакао, управо то је у супротности са Уставом Украјине, у којем се наводи да је "проширење овлашћења председника државе немогуће".

Володин је напоменуо да су "лидери страних држава данас у тешком положају", јер ће моћи да се састану са Зеленским, али да међународни споразуми и уговори са њим неће имати правну снагу, јер је изгубио своја овлашћења".

Према Володиновим речима, Зеленски је у овом тренутку "ван закона", пошто му је истекао мандат, а сада је у Украјини криза власти.

Он је подсетио да, према Уставу Украјине, обављање дужности председника Украјине за период до избора и ступања на функцију новог председника треба да буде поверено председнику Врховне раде.

"Али, њен председник Стефанчук је јуче одбио да обавља нове дужности, уз образложење да бивши председник Зеленски мора да врши те дужности и даље и у континуитету, што је у супротности са Уставом Украјине и представља узурпацију власти", закључио је председник Думе.

Подсетимо, мандат Зеленског је истекао 20. маја. Избори предвиђени за 2024. нису одржани, а Зеленски тврди да се његов мандат наставља јер је у земљи ванредно стање.

image