Ништа од размене војника: Украјинци и даље праве проблеме

Већ неколико месеци нема размена војника због Украјине, која стално поставља нове измишљене захтеве, рекла је комесар за људска права у Русији Татјана Москаљкова

Повратак заробљених војника је обустављен јер украјинска страна непрестано излаже нове захтеве, каже комесар за људска права у Русији Татјана Москаљкова, говорећи у Дому за људска права на заједничком састанку комитета Државне думе.

"Нажалост, нема размена већ неколико месеци због Украјине, која стално поставља нове измишљене захтеве", рекла је Москаљкова.

"Осећамо бригу и напетост људи и чинимо све што је могуће да им скренемо пажњу на информације о активностима владе, додала је Москаљкова и захвалила руском Министарству одбране на раду у враћању људи из заточеништва.

Прошле недеље је Маргарита Симоњан, главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ, објавила списак украјинских ратних заробљеника које Кијев одбија да размени.

Према њеним речима, Владимир Зеленски је од 500 људи са списка пристао да размени само 38 војника неонацистичког батаљона Азов, указујући тако да Кијеву нису потребни обичних украјински војници.

Претходна размена ратних заробљеника између Кијева и Москве обављена је 8. фебруара. Тада се из украјинског заточеништва вратило 100 руских војника, а исто толико украјинских се вратило Кијеву.

Москаљкова је и раније указивала да се процес размене ратних заробљеника са украјинском страном одуговлачи због двоструких стандарда Украјине, која брише нареднике са спискова, а многе војнике намерно евидентира као нестале у акцији.

Она је напоменула да током размене Кијев, по правилу, даје предност јавним личностима, док га обични војници мало интересују.