Русија

Кремљ о пресуди Трампу: У САД се елиминишу политички ривали свим расположивим методама

Европа све више подстиче ратна осећања и намерно изазива предратну хистерију, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ о пресуди Трампу: У САД се елиминишу политички ривали свим расположивим методама© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

У Америци се политички ривали елиминишу свим легалним и нелегалним методама, а то је очигледно целом свету, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући пресуду изречену против бившег председника САД Доналда Трампа.

Дан раније, њујоршка порота прогласила је Трампа кривим по све 34 тачке оптужнице, а бивши председник има право жалбе на ову одлуку, која му не одузима право да учествује на председничким изборима.

"Заиста не волимо када људи говоре нешто споља о одлукама наших судова, а ми се такође трудимо да не коментаришемо било које друге одлуке у трећим земљама. Али ако говоримо о бившем америчком председнику, оно што се тамо дешава је једноставно елиминисање политичких ривала свим могућим легалним и нелегалним средствима. То је очигледно свима, целом свету голим оком", казао је Песков.

Он је додао да Европа све више подстиче ратна осећања и да намерно подстиче предратну хистерију.

"Слажемо се да постоји апсолутна ескалација, интензивирање таквих осећања налик на рат. Запад намерно подстиче такву предратну хистерију. Па, све то не може, а да не утиче на општу ситуацију. Ескалација тензија се наставља", оценио је.

Према његовим речима, покушаји да се америчким оружјем удари Руска Федерација указује на умешаност САД у сукоб у Украјини.

Осврнувши се на изјаву мађарског премијера Виктора Орбана, да је Европа ушла у фазу припрема за рат са Русијом јер је све више увучена у оружани сукоб у Украјини, Песков је рекао да се слаже са његовим мишљењем.

image