Русија

Лов на руске новинаре: Жена Џорџа Клунија тражи хапшење Маргарите Симоњан

Главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан реаговала је на изјаву директорке правних послова Клунијеве фондације, Ане Нејстат, да су фокусирани на привођење руских новинара
Лов на руске новинаре: Жена Џорџа Клунија тражи хапшење Маргарите Симоњан© РИА Новости / RT

Фокусирани смо на привођење најочитијих "руских пропагандиста" пред лице правде, стога ћемо тражити запечаћене налоге како се имена не би открила, изјавила директорка правних послова Клунијеве фондације Ана Нејстат у интервјуу за "Глас Америке".

Према њеним речима, у кривичним законима неких земаља постоји члан о "ратној пропаганди", а тамо где постоји та одредба, организација ће саставити захтев за покретање кривичног поступка.

"Тражимо запечаћене налоге како се имена не би открила. А ово је важно јер не желимо да ти људи знају за такав налог. Напротив, желимо да путују у друге земље и да тамо буду ухапшени", казала је Нејстатова.

Овим поводом огласила се главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан и рекла да јој је пре недељу дана речено да Амал Клуни ради на њеном хапшењу, а да је управо стигла и потврда.

"Девојке! Не разумете ништа о нама пропагандистима. Ове ваше 'друге земље' где планирате да нас ухапсите, нису ми потребне ни за џаба. Штавише, у Риднењкој (улица у њеном родном Кубану) трешње су тек почеле", поручила је Симоњан.

Наиме, пројекат разматра могућност жалбе Међународном кривичном суду са захтевом за отварање истраге у случају умешаности новинара у "подстицање на геноцид".

Међутим, појаснила је Нејстатова, то ће бити правно сложен процес, јер ће бити потребно доказати да је почињено кривично дело, а штавише, суд је већ заузет разматрањем великог броја предмета.

Након Симоњан огласио се и председник Савеза новинара Русије (УЈР) Владимир Соловјов који је претње Клунијеве фондације назвао "неприхватљивим".

"Претње новинарима, а још више претње репресалијама над нашим колегама, апсолутно су неприхватљиве", рекао је он, преноси ТАСС.

Напоменуо је да глумац и његова супруга могу да смисле разне прљаве трикове, али да је "мало вероватно да ће се њихови снови остварити".

image