Лов на руске новинаре: Жена Џорџа Клунија тражи хапшење Маргарите Симоњан

Главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан реаговала је на изјаву директорке правних послова Клунијеве фондације, Ане Нејстат, да су фокусирани на привођење руских новинара

Фокусирани смо на привођење најочитијих "руских пропагандиста" пред лице правде, стога ћемо тражити запечаћене налоге како се имена не би открила, изјавила директорка правних послова Клунијеве фондације Ана Нејстат у интервјуу за "Глас Америке".

Према њеним речима, у кривичним законима неких земаља постоји члан о "ратној пропаганди", а тамо где постоји та одредба, организација ће саставити захтев за покретање кривичног поступка.

"Тражимо запечаћене налоге како се имена не би открила. А ово је важно јер не желимо да ти људи знају за такав налог. Напротив, желимо да путују у друге земље и да тамо буду ухапшени", казала је Нејстатова.

Овим поводом огласила се главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан и рекла да јој је пре недељу дана речено да Амал Клуни ради на њеном хапшењу, а да је управо стигла и потврда.

"Девојке! Не разумете ништа о нама пропагандистима. Ове ваше 'друге земље' где планирате да нас ухапсите, нису ми потребне ни за џаба. Штавише, у Риднењкој (улица у њеном родном Кубану) трешње су тек почеле", поручила је Симоњан.

Наиме, пројекат разматра могућност жалбе Међународном кривичном суду са захтевом за отварање истраге у случају умешаности новинара у "подстицање на геноцид".

Међутим, појаснила је Нејстатова, то ће бити правно сложен процес, јер ће бити потребно доказати да је почињено кривично дело, а штавише, суд је већ заузет разматрањем великог броја предмета.

Након Симоњан огласио се и председник Савеза новинара Русије (УЈР) Владимир Соловјов који је претње Клунијеве фондације назвао "неприхватљивим".

"Претње новинарима, а још више претње репресалијама над нашим колегама, апсолутно су неприхватљиве", рекао је он, преноси ТАСС.

Напоменуо је да глумац и његова супруга могу да смисле разне прљаве трикове, али да је "мало вероватно да ће се њихови снови остварити".